Počasno Srce Sarajeva meksičkom reditelju Michelu Francu

AJB
Autor 14.7.2020. u 09:49

Počasno Srce Sarajeva meksičkom reditelju Michelu Francu

Foto: EPA

Franco je jedan od najznačajnijih nezavisnih filmskih stvaralaca upečatljivog i prepoznatljivog filmskog jezika, navode iz SFF-a.

Nagrada Počasno Srce Sarajeva 26. Sarajevo Film Festivala bit će uručena Michelu Francu, meksičkom režiseru, scenaristi i producentu.

Kao priznanje za njegov izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti, kao i za podršku Sarajevo Film Festivalu, nagrada Počasno Srce Sarajeva bit će uručena jednom od najznačajnijih nezavisnih filmskih stvaralaca, autoru upečatljivog i prepoznatljivog filmskog jezika, saopćeno je iz direkcije Sarajevo Film Festivala.

Francu će se također odati priznanje retrospektivom njegovih djela u festivalskom programu “Tribute to” (Posvećeno).

Michel Franco je prvi put posjetio Sarajevo 2009. godine sa svojim prvim dugometražnim filmom Daniel i Ana, koji je premijerno prikazan u sekciji Directors’ Fortnight na filmskom festivalu u Cannesu. Na 23. Sarajevo Film Festivalu (2017.) bio je predsjednik žirija Takmičarskog programa – Igrani film.

Njegov film Las Hijas De Abril (Aprilova kćerka) osvojio je nagradu žirija sekcije Un Certain Regard na filmskom festivalu u Cannesu te godine i prikazan u sklopu Open Air programa 23. Sarajevo Film Festivala.

Francov novi film Nuevo Orden, čija je radnja smještena u distopijskom Mexico Cityju, trenutno je u postprodukciji. Ovaj Francov film, za koji su svi prestižni A festivali pokazali interes, jedan je od najiščekivanijih ove jeseni.

SFF u skladu s epidemiološkom situacijom

26. izdanje Sarajevo Film Festivala bit će održano u predviđenom terminu – od 14. do 21. augusta – na festivalskim lokacijama i online, u skladu sa situacijom uzrokovanom pandemijom COVID-a 19.

Sigurnost i zdravlje gostiju i uposlenih prioritet je Sarajevo Film Festivala, poručuju organizatori i dodaju kako timovi Festivala i Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo zajedno sa federalnim nivoima zdravstvenih institucija još od kraja maja rade na uspostavljanju epidemiološkog protokola za sve festivalske lokacije, kao i posebnog protokola prilikom dolaska festivalskih gostiju.

“Svjesni smo odgovornosti u organizaciji jednog ovakvog događaja”, kaže direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra.

“COVID-19 je utjecao na sve aspekte života širom svijeta, pa i Sarajevo Film Festival mora proći kroz određene promjene. To znači okupljanje u manjim grupama, manji broj gostiju, nema prijema i zabava na kakve smo navikli, ali kao i uvijek, bit će mnogo kvalitetnih filmova, sjajnih projekcija i filmskih razgovora. Naša misija je ista kao i prvog dana kada je festival osnovan u našem gradu pod opsadom – slavljenje života, humanosti i umjetnosti. I evo, imamo još jednu priliku da se kulturom borimo protiv nevolje – organizirajući festival u skladu sa savjetima zdravstvenih stručnjaka i ponašajući se odgovorno i u okviru jasno definiranih smjernica, možemo pokazati kako se društvena kohezija može graditi i tamo gdje smo dužni održavati fizičku distancu”, poručio je Purivatra.

AJB

AJB
Autor 14.7.2020. u 09:49

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija