Počela Internacionalna umjetnička kolonija u Sarajevu

tačno.net
Autor/ica 11.9.2013. u 10:07

Počela Internacionalna umjetnička kolonija u Sarajevu

Tema kolonije je Osmanlijski period – 550 godina Sarajeva, a učestvuje 25 umjetnika iz više zemalja

SARAJEVO (AA) – Stari dio Sarajeva, Baščaršija, od danas je mjesto održavanja prve Međunarodne umjetničke kolonije “Sarajevo 2013” čija tema je Osmanlijski period – 550 godina Sarajeva, a u kojoj učestvuje 25 umjetnika iz sedam zemalja, prenosi Anadolu Agency (AA).

Organizator umjetničke kolonije je galerija “Preporod”, koju vodi Mirsada Baljić.

“Tema ovogodišnje kolonije je osmanlijski period u 550 godina Sarajeva gdje će umjetnici, našavši se u prekrasnom prostoru Gazi Husrev- begovog Hanikaha, preseliti i na dijelove naše čaršije. Imat ćemo jedan otvoreni slikarski atelje”, pojasnila je autorica i koordinatorica projekta Mirsada Baljić, dodajući da će umjetnička djela 18. septembra krasiti izložbu koja će otvorena na istom mjestu.

U koloniji učestvuju umjetnici iz Turske, Srbije, Velike Britanije, Egipta, Makedonije, Holandije i Hrvatske, a slikat će u Gazi Husrev- begovom Hanikahu i na Baščaršiji.

 Cilj je promocija grada, njegove okoline, bogatog historijskog naslijeđa, kako bi se s aspekta umjetnosti očuvala autohtonost Sarajeva, koje je u prošlim stoljećima, ali i u novijoj historiji, pretrpjelo velika razaranja.

Dekan Likovne akademije iz Turske Alaybej Karoglu kazao je da je nekoliko umjetnika doputovalo iz Turske kako bi učestvovali u umjetničkoj koloniji te na taj način bili i podrška u jednom ovakvom projektu. Prema njegovim riječima, umjetnost je način da se pobijedi rat u svijetu te da poruči kako ljudi mogu zajedno da žive sretni i zadovoljni.

Koloniji se pridružila i grupa umjetničkih fotografa koji će kroz svoje objektive snimiti sve ljepote Sarajeva. Art foto vodit će Mensura Jahić, koja je kazala da je cilj ove umjetničke kolonije kao i svih umjetničkih kolonija, da prave užu kulturnu vezu, ali i svaku  drugu, i ekonomsku i političku vezu, između zemalja.

U okviru Internacionalne umjetničke kolonije Sarajevo 2013. u Gazi Husrev-begovom Hanikahu 18. septembra bit će otvorena kolektivna izložba na kojoj će biti predstavljena djela nastala u toku kolonije.

tačno.net
Autor/ica 11.9.2013. u 10:07