Počelo 13. izdanje festivala “Na pola puta”: U slavu Predraga Lucića

Đorđe Krajišnik
Autor/ica 23.4.2018. u 22:01

Počelo 13. izdanje festivala “Na pola puta”: U slavu Predraga Lucića

Dobitnici NIN-ove nagrade Dejan Atanacković i Vladimir Pištalo, književnik Bojan Krivokapić, novinarka i književnica Barbara Matejčić, performer Siniša Labrović i pjesnik i romanopisac Mustafa Zvizdić, samo su, kako piše SeeCult, neki od gostiju 13. regionalnog književnog festivala “Na pola puta” u Užicu, koji je počeo 22. aprila u Narodnom pozorištu u slavu Predraga Lucića (1964-2018).

Odajući počast Luciću, kao jednom od svojih velikih prijatelja, Festival “Na pola puta” predstavio je novo izdanje “Male kutije” sa pet knjižica njegovih tekstova (Itaka dalje, Nije valjda da smo ljudi, O sirotom Bertoltu Brechtu, Kako se kalio Čehov i Život na ruševinama svjetova). Tom prilikom prikazan je i dokumentarni film “Viva Ludež” koji donosi razgovor sa Lucićem, Viktorom Ivančićem i Borisom Dežulovićem, pokretačima i zaštitnim licima Ferala.

Stalni gosti “Na pola puta” i ove godine su Dejan Ilić iz Beograda i Nenad Veličković iz Sarajeva, koji su i među idejnim tvorcima tog festivala, uz profesorku književnosti u užičkoj Gimnaziji Ružicu Marjanović.

Među gostima su najavljeni i ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade za roman “Luzitanija” Dejan Atanacković, profesor vizuelene umjetnosti i kulture na univerzitetskim programima u Firenci i Sijeni, zatim romanopisac Vladimir Pištalo koji živi i radi u Americi, te Mira Otašević iz Beograda, dramaturškinja i autorka romana “Gorgone”, koji je bio u najužem izboru za NIN-ovu nagradu ove godine.

image
FESTIVAL “NA POLA PUTA” ODRŽAVA SE OD 2006. GODINE, OKUPLJAJUĆI PISCE IZ BIH, HRVATSKE I SRBIJE. NAZIV JE DOBIO PO TOME ŠTO SE UŽICE NALAZI NA POLA PUTA OD BEOGRADA I SARAJEVA/

Najavljen je i kolumnista slovenačkog nedeljnika Mladina Dino Bauk, advokat, autor kratkih priča, kao i romana “Konec. Znova”, za koji je dobio nagradu Društva slovenačkih izdavača za najbolju prvu knjigu 2015.

Među gostima je i novinarka, književnica i istraživačica fokusirana na društvene teme i ljudska prava Barbara Matejčić iz Zagreba, zatim Mustafa Zvizdić iz Sarajeva, autor zbirki poezije “Igre voskom” i “Praški metro” i romana “Muzika zidnih satova”, te pjesnikinja i lektorka južnoslovenskih jezika Aida Šečić Nezirević, dobitnica više nagrada za poeziju i priče, kao i mladi književnik Bojan Krivokapić, koji je izazvao posebnu pažnju debitantskim romanom “Proleće se na put sprema”.

Među učesnicima 13. festivalskog izdanja najavljen je i Siniša Labrović, jedan od najprovokativnijih umjetnika u Hrvatskoj, koji se bavi performansom, bodiartom, videom i fotografijom, a diplomirao je književnost i jezik na Filozofskom fakultetu u Zagebu.

Festivalski program obuhvata pojedinačna predstavljanja – časove učesnika u Užičkoj gimnaziji, te večernja čitanja i razgovor sa učenicima, počev od Dejana Atanackovića, Barbare Matejčića i Dina Bauka 23. aprila, preko Mire Otašević, Aide Šečić Nezirević i Bojana Krivokapića narednog dana, do Vladimira Pištala, Nenada Veličkovića i Mustafe Zvizdića u završnici.

Gosti užičkih gimnazijalaca ove godine su njihovi vršnjaci iz Sarajeva, Zagreba, Novog Sada i Rijeke.

Festival “Na pola puta” održava se od 2006. godine, okupljajući pisce iz BiH, Hrvatske i Srbije. Naziv je dobio po tome što se Užice nalazi na pola puta od Beograda i Sarajeva.

oslobodjenje.ba

Đorđe Krajišnik
Autor/ica 23.4.2018. u 22:01