Počeo 4. Otvoreni univerzitet u Sarajevu

tačno.net
Autor 27.11.2015. u 15:41

Počeo 4. Otvoreni univerzitet u Sarajevu

Od 26. do 29. novembra u Sarajevu, nakon dva sarajevska i jednog banjalučkog, Centar za promociju interaktivnog obrazovanja i društvenu akciju (CODA) organizira četvrti Otvoreni univerzitet. Kao i do sada, Otvoreni univerzitet će se odvijati u prostorima SARTR-a, Gabelina 16. Ove godine, dio programa – pod nazivom Tačno u podne u Muzeju revolucije – dešava se i u Historijskom muzeju BiH.

Na 4. Otvorenom univerzitetu će gostovati neki od najznačajnijih intelektualaca, filozofa, mislioca, aktivista i umjetnika iz BiH, regiona i Evrope koji će, zajedno sa publikom, razgovarati o tome ko se boji… nekih ključnih tema našeg doba i društava u kojima živimo.

Program je počeo 26. novembra u 17h izložbom fotografija ”MOnuMENTI” autora Marka Krojača i prvim okruglim stolom na temu krize Evropske unije i njezinog odnosa spram izbjeglica, o čemu se razgovaralo sa vodećom slovenskom filozofkinjom Renatom Salecl, jednim od najznačajnijih lijevih intelektualaca Gáspárom Miklósom Tamásom iz Mađarske, koordinatorom aktivističke mreže Transform! Europe Walterom Baierom iz Beča, te profesorom sa Fakulteta političkih nauka, i jednim od koordinatora OU, Dinom Abazovićem.

Drugog dana program se nastavlja razgovorom o psihoanalizi i emancipaciji s teoretičarkama Jasnom Koteskom iz Skopja i Željkom Matijašević iz Zagreba. Na drugoj tribini tog dana gostuju, uz Željku Matijašević, i filozofkinja Ankica Čakardić te teoretičari Nebojša Jovanović i Zlatan Delić koji će razgovarati o pitanjima roda i seksualnosti, tijela i mnoštva. Drugi dan završavamo predavanjem, odnosno  odgovorom Renate Salecl na pitanje ko se boji žene?

Trećeg dana OU razgovarat ćemo o političkim i društvenim alternativama. Voditelji panevropskih i panmediteranskih mreža Niccolo Milanese iGianluca Solera će s Alinom Trkuljom govoriti o svojim iskustvima I projektima. Učesnici protesta i plenuma s postjugoslavenskog prostora Andreja Živković, Mate Kapović, Emir Hodžić, Jasna Kosteska i Šejla Šehabović, će govoriti u uspjesima i neuspjesima novih društvenih pokreta. O povratku Marxu, kao i marksizmima u naše vrijeme, raspravljat će Gáspár Miklós Tamás, utjecajni filozof i komentator iz Londona Richard Seymour, profesor s Fakulteta političkih nauka Asim Mujkić i aktivist i teoretičar Andreja Živković. Na kraju trećeg dana filozofski teatar Srećka Horvata će ugostiti jednog od najpoznatijih aktera talijanske kontrakulture, osnivača čuvenog bolonjskog Radija Alice, te utjecajnog mislioca i pisca Franca Berardija Bifa.

Zadnji dan OU, 29. novembar, će u cjelosti biti posvećen Jugoslaviji i njezinom nasljeđu. Srećko Horvat i Igor Štiks će sa Senadinom Musabegovićem raspravljati o zborniku Dobro došli u pustinju postsocijalizma i povratku ljevice u postjugoslavenski prostor, dok će Ines Tanović Sijerčić razgovarati o tome ko i zašto se boji Jugoslavije s Asimom Mujkićem, te povjesničarima Hrvojem Klasićem i Draganom Markovinom.

Četvrti Otvoreni univerzitet će se zatvoriti u 21h pozorišnom predstavom o jugoslavenskoj revolucionarnoj i partizanskoj poeziji Nije to crvena, to je krv režisera Bojana Đorđeva.

Uz program u SARTRu, u Historijskom muzeju BiH, Dino Abazović će svakog dana Otvorenog univerziteta tačno u podne razgovarati sa gostima, i to Renatom Salecl, Gasparom M. Tamasom, Francom Berardijem Bifom i Richardom Seymourom.

Svi programi su otvoreni za javnost i besplatni.

12189169_1113000798717828_6020804875406418143_n

tačno.net
Autor 27.11.2015. u 15:41