Počeo film festival Solo positivo u Opatiji

tačno.net
Autor/ica 2.8.2016. u 13:47

Počeo film festival Solo positivo u Opatiji

Foto: Sergej Drechsler

Sedmo izdanje festivala koji se drugu godinu održava u Opatiji otvoreno je filmom o Arsenu Dediću

Solo positivo film festival, šestodnevni festival glazbenih dokumentaraca, ove godine donosi 26 naslova u četiri kategorije. Natjecateljski dio programa donosi osam naslova koje je odabrao njemački redatelj Uli Schueppel, ovogodišnji selektor, a svojim izborom je nastojao maksimalno predstaviti kreativnu i angažiranu stranu žanra glazbenog dokumentarnog filma.

Filmom o Arsenu Dediću »Moj zanat« jučer navečer u Opatiji je otvoreno sedmo izdanje festivala za vrijeme kojega će Opatijci i gosti moći uživati u raznovrsnom glazbenom i filmskom programu, ali i nizu popratnih sadržaja, istaknuo je direktor festivala Admir Ćulumarević i najavio 26 sjajnih filmova na Ljetnoj pozornici i u UP-u Juraj Šporer.

Predin: Postao sam arsenolog

– Pred nama je Arsenov rođendan. Kad smo se zadnji put čuli negdje u to vrijeme, rekao je da je sve ok, ali nije bilo. Za ovih godinu dana se pokazalo puno stvari o Arsenu koje su za vrijeme života bile u drugom redu.

Mene je označio u tom smislu da sam na neki način postao arsenolog izvodeći njegove pjesme. Jako mi je drago da je bio moj prijatelj, učitelj i mentor – rekao je član opatijskog žirija, slovenski rock glazbenik i tekstopisac Zoran Predin u najavi sinoćnjeg događaja.

Opatijska Ljetna pozornica ovih dana trebala bi ugostiti mnoga imena iz filmske i glazbene industrije – Daniela Millera, producenta grupe Depeche Mode, Billa Drummonda, The KLF, Veru Robić Škarica, producenticu filma o Arsenu Dediću »Moj zanat« i ravnateljicu Hrvatskog filmskog saveza, Mladena Matičevića, redatelja filma »Moj zanat«, Andyja Jonesa, redatelja filma I Shot Bi Kidude, Briana Rašića, world photographera The Rolling Stonesa, Jasnu Žalicu, sarajevsku glumicu i predsjednicu žirija, Ognjena Glavonića, beogradskog redatelja, člana žirija te Branka Đurića, glumca i redatelja…

Retrospektiva

Ove godine posebno je iznenađenje nova kategorija Regio’n’Roll u kojoj će biti predstavljeno šest filmova iz regije. Posjetitelje očekuje i retrospektiva u sklopu koje će biti prikazani svi dosadašnji pobjednici festivala, najavio je Ćulumarević. Organizatori su pripremili raznovrsan glazbeni program u kojemu će se naći za svakoga ponešto.

– Zadovoljni smo što će se Solo positivo film festival, jedan od najcjenjenijih festivala dokumentarnog glazbenog filma u ovom dijelu Europe, održati u Opatiji. Nama će udahnuti atmosferu Cannesa, a filmske i glazbene zvijezde će imati priliku vidjeti kako takav festival izgleda u Opatiji – rekao je zamjenik gradonačelnika Opatije Fernando Kirigin na jučerašnjoj press konferenciji u UP-u Juraj Šporer, a njegovim riječima pridružila se i ravnateljica Festivala Opatija Rajna Miloš i izrazila zadovoljstvo što se festival održava po drugi put u Opatiji.

Ćulumarević: Zla kob ovog posla

Direktor SPFF-a Ćulumarević na pitanje o dugovanjima prema velikom broju poslovnih partnera, jučer je odgovorio: »Mi smo, kao i vjerojatno svi kolege, uvijek dužni, ali nikad niti lipu više od onog kako financijeri prema nama ispunjavaju ili neispunjavaju obveze. To je zla kob ovog posla, uvijek smo dužni, uvijek ćemo biti dužni, ali nikada više od onog što je prethodno dogovoreno – na kraju se sve to riješi.«

novilist.hr

tačno.net
Autor/ica 2.8.2016. u 13:47