Počeo program “1995-2015 – suočavanje s prošlošću” Sarajevo Film Festivala

tačno.net
Autor/ica 16.8.2015. u 14:44

Počeo program “1995-2015 – suočavanje s prošlošću” Sarajevo Film Festivala

“1995-2015 – Suočavanje s prošlošću” naziv je specijalnog programa ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala (SFF), u okviru kojeg će danas biti prikazana tri filma – “Masakr u Dvoru”, “Glasovi Srebrenice” i “Diplomata”.

– Ovi dokumentarni filmovi bave se događajima iz 1995. godine. To je značajna godina za živote svih nas i jedne nove generacije, tokom koje se desila operacija “Oluja”, genocid u Srebrenici i potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma – rekao je direktor SFF-a Mirsad Purivatra na otvorenju programa.

Prikazivanje filmova “Masakr u Dvoru” u režiji Georga Larsena i Kasper Vedsmand, “Glasovi Srebrenice” Nedima Lončarevića i “Diplomata” Davida Holbrookea doprinos je, kaže Purivatra, podsjećanju na događaje 1995. godine, te “pokušaju da živimo na način koji će nam omogućiti da iz toga naučimo neke lekcije”.

– Teme ovih filmova ne možemo jednostavno ostaviti iza nas, jer se tiču BiH i problema koji još uvijek nisu riješeni. “Masakr u Dvoru” govori o zločinu u Dvoru na Uni, a ta tema nikada nije tretirana. Plavi šljemovi bili su svjedoci masakra i nisu imali mandat da interveniraju i to zaustave. Film “Diplomata” tiče se Dejtonskog sporazuma te života i karijere Richarda Holbrookea – istakla je Feni novinarka Florence Hartmann uoči projekcije filmova.

Zahvaljujući novim svjedočenjima i malo poznatim dokumentima, film “Glasovi Srebrenice” rekonstruiše posljednje dane u Srebrenici. Dirljiva priča o preživjelima iz Srebrenice, problematizira razloge očiglednog ignoriranja međunarodne zajednice koje je na kraju dovelo do onoga što je danas priznato kao čin genocida.

Hartmann je ocijenila odličnim što je ove godine SFF odlučio da jedan dan posveti, između ostalog, pitanjima ljudskih prava i sjećanjima.

– Ovom prilikom odali smo počast žrtvama genocida u Srebrenici i zločina u Dvoru na Uni – istakli su režiseri Georg Larsen i Kasper Vedsmand.

tačno.net
Autor/ica 16.8.2015. u 14:44