Počinje Deveti međunarodni festival animiranog filma – svečano otvorenje u Mostaru 28. lipnja

tačno.net
Autor/ica 27.6.2014. u 12:54

Izdvajamo

  • Svečano otvaranje NAFF-a upriličiće se u OKC-u „Abrašević“ u Mostaru 28. juna s početkom u 20,30 sati, gdje će se, inače, prikazivati sve projekcije. Što će tiče Dubrovnika, projekcije filmova prikazivat će se u kinima „Jadran“ i „Slavica“, a u Neumu u hotelu „Sunce“.

Povezani članci

Počinje Deveti međunarodni festival animiranog filma – svečano otvorenje u Mostaru 28. lipnja

Deveti međunarodni festival animiranog filma – NAFF održaće se od 28. lipnja do 3. srpnjau Mostaru, Neumu i Dubrovniku, a u natjecateljskom dijelu prikazat će se 52 filma i 20 u panorami. Ove godine istovremeno će se prikazivati projekcije u spomenuta tri grada, a animirani filmovi pristiglu su iz 47 zemalja.

Svečano otvaranje NAFF-a upriličiće se u OKC-u „Abrašević“ u Mostaru 28. lipnja s početkom u 20,30 sati, gdje će se, inače, prikazivati sve projekcije. Što će tiče Dubrovnika, projekcije filmova prikazivat će se u kinima „Jadran“ i „Slavica“, a u Neumu u hotelu „Sunce“.

Direktor NAFF-a Jurinko Rajič, na današnjoj konferenciji za novinare u Mostaru, istakao je kako je najviše filmova pristiglo iz Francuske i Tajvana, te da je iz Tunisa pristigao, kako kaže, jedan jako dobar film.

Iz BiH će biti prikazan film „Lindžo“ Jurinka Rajiča, ali se za njega, kako je rekao Rajič, neće moći glasati.

Voditelj press službe NAFF-a Dragan Marjanović podsjetio je kako su u Neumu u ovih devet godina NAFF-a boravili svi oskarovci novijeg vremena, te je najavio kako će ove godine u Neumu boraviti slavna crtačica, koja radi s najzahtjevnijom tehnikom tj. pijeskom. Nije rekao o kome je riječ.

Tpkom konferencije za novinare ukazano je na tešku finansijsku situaciju kada je u pitanju NAFF. Organizatori ističu kako su sredstva obećana, ali da su na čekanju odnosno „da će biti kad bude“.

Organizatori ističu kako ni opština Neum ni Grad Mostar, kao ni institucije sa kantonalnog nivoa, nisu zainteresovane u finansijskom smislu za NAFF.

„Od kako je Gavrilo Grahovac napustio ministarstvo kulture, nastao je sumrak kulture u BiH“, istakao je Marijanović, naglasivši kako je upropaštena i škola animiranog filma, te da je od tada počeo „opšti potop“.

Inače, pokrovitelji ovogodišnjeg festivala su Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Fondacija za kinematografiju FBiH, Federalno ministarstvo zaštite okoline i turizma, Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanskog kantona,Vlada Republike Hrvatske i Ambasada SAD u BiH. Generalni sponzor festivala je HT Eronet, a sponzor je Elektroprivreda HZHB.

(Fena)

tačno.net
Autor/ica 27.6.2014. u 12:54