Počinje Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu

tačno.net
Autor/ica 11.11.2013. u 13:04

Počinje Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu

Predstavom „Kuhinja“ banjalučkog pozorišta po tekstu Petera Handkea, u režiji Mladena Materića, u ponedeljak u Užicu počinje 18. Jugoslovenski pozorišni festival.

Do nedelje užička publika imaće priliku da vidi još pet takmičarskih  predstava:  „Grebanje ili kako se ubila moja baka“ bosanskog pozorišta iz Zenice, u režijiSelme Spahić, „ Čarobnjak“ somborskog pozorišta, „Zločin i kazna“ Gradskog dramskog kazališta „Gavela“ iz Zagreba,  „Očevi su gradili“ Crnogorskog pozorišta iz Podgorice i „Revizor“ „Ateljea 212“  iz Beograda.

Festival u Užicu koji ima nezvanični naziv, „Festival bez prevoda“ odvijaće se ove godine  pod motom „Šta će sutra biti s nama“. Selektor je Bojan Munjin,  zagrebački pozorišni kritičar. O odabranim predstavama kaže:

„Ono što bih rekao o ovih šest predstava,  to da je  da imamo  kombinaciju  starih i mladih, klasike i moderniteta,  vrlo mladih, a nagrađivanih autora kao što je to recimo tekst Tanje Šljivar, nagrađivanih predstava kao  što je Čarobnjak, a onda su tu i neki stari bardovi kao što je Peter Handke, vrlo poznati  režiser koji na neki način već ulazi u jugoslovensku eks klasiku- Mladen Materić, a tu je i renomirani režiser Zlatko Sviben koji je  iz Zagreba, a inače je beogradski đak. Dakle, imamo jednu kombinaciju starog iskustva  i mudrosti i mlade energije i neke vrste zapitanosti  i bunta  u odnosu na  situaciju koja je  društveno, kulturno i politički aktuelna svuda  oko nas i koja nas je zapravo sve ujedinila u ovo  pitanje Dostojevskog „Šta će sutra biti s nama“.

Ove godine  umesto  sedam takmičarskih predstava na  festivalu je jedna manje, isključivo iz finananskijskh razloga. One će se boriti za  jedan od osam Ardaliona, prestižnih pozorišnih nagrada.

A u čast nagrađenih u nedelju će u užičkom Narodnom pozorištu biti izvedena predstava „Sveti Georgije ubiva aždahu“ Ateljea „12.

slobodnaevropa

tačno.net
Autor/ica 11.11.2013. u 13:04