Počinje prvi sajam izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine “Knjige u nišama”

Emir Muhamedagić
Autor/ica 24.11.2017. u 17:05

Počinje prvi sajam izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine “Knjige u nišama”

“Biti čovjek znači biti čitalac“, rekao je predsjednik Zajednice izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine, Muamer Spahić, najavljujući Prvi Sajam “Knjige u nišama“ (KUN) koji će se u subotu, 25. novembra u 12 sati zvanično otvoriti u Bosanskom kulturnom centru Sarajevo. U niše jednog od najljepših objekata u Sarajevu, nekadašnje sefardske sinagoge, svoje knjige smjestit će jedanaest vodećih bosanskohercegovačkih izdavača/nakladnika, koji čine skoro 80 posto ukupne bh. izdavačke/nakladničke produkcije. Prvi Sajam izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine “Knjige u nišama“ (KUN) zajednički organizuju JU Centar za kulturu Kantona Sarajevo i Zajednica izdavača/nakladnika u Bosni i Hercegovini, uz pomoć i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.

U narednih pet sajamskih dana očekuje nas ukupno trideset programskih sadržaja. Kreirali smo program koji je istovremeno bogat i nepretrpan. Naši gosti će biti važni urednici i kulturni radnici iz Bosne i Hercegovine i regiona, a svaki bh. nakladnik će imati dvije do tri vlastite promocije“, istakao je Muamer Spahić te pozvao građanke i građane da posjete Sajam i informišu se o radu bh. izdavačke/nakladničke produkcije.

Direktor i urednik izdavačke kuće Buybook, Damir Uzunović, naglasio je da je program jako pažljivo biran i da će poticati diskusiju. “Mi kao izdavači vrlo dobro znamo koliko je teško okupiti dobre i važne autore i zbog toga je neprocjenjivo važno što će oni biti sa nama, razgovarat sa publikom i predstavljat svoje knjige“, naveo je Uzunović te objasnio da će prostor BKC biti organizovan tako da posjetitelje i posjetiteljke vodi kroz cijeli sajamski sadržaj. “Nakon ulaska u Dućan knjiga u kojem će se nalaziti širok asortiman izdanja po posebno sniženim cijenama ulazi se u strip kutak, a iz njega dalje u centralnu dvoranu. Vjerujemo da je to dobar koncept koji će građanima i građankama pružiti uvid u sve ono što radimo“, dodao je Uzunović.

Izražavajući veliko zadovoljstvo što će i strip zajednica biti dio sajma “Knjige u nišama“, direktor izdavačke kuće Agarthi Comics, Almir Šehalić, rekao je da će strip kutak osim bh. strip izdanja predstaviti i stripove iz regije. “Svih pet dana sajma imat ćemo po dva strip autora koji će se družiti sa posjetiocima. Oni će potpisivat svoje radova, crtati i družiti se sa posjetiocima. Kroz strip kutak želimo posjetiocima sajma pokazati da je put do glavne dvorane preko stripova i nadamo se da će izlaganje stripova na ovom sajmu motivisati mlade ljude da se počnu bavit ovim vidom umjetnosti“, kazao je Šehalić.

Prvi Sajam izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine – “Knjige u nišama“ (KUN) podržali su Hyundai Auto BH d.o.o., Franck d.o.o. BiH i Sinkro.

Prvi Sajam izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine – “Knjige u nišama“ (KUN) ljubiteljima i ljubiteljicama knjige ponuditi će vrlo bogat i zanimljiv program koji će uključivati promocije knjiga, predstavljanje autora, čitanja, javne razgovore i radionice, a gosti prvog Sajma izdavača Bosne i Hercegovine bit će brojni autori, urednici, profesori, književni kritičari, novinari, dizajneri i ostali kulturni radnici, a ulaz za sve zainteresovane građane i građanke je slobodan.

Emir Muhamedagić
Autor/ica 24.11.2017. u 17:05