Podrška Zemaljskom muzeju Sindikata za odgoj, znanost i kulturu Slovenije

tačno.net
Autor/ica 19.8.2015. u 09:09

Izdvajamo

  • U ime skoro 40 000 članica i članova SVIZ-a šaljemo poziv Vašem Ministarstvu i cijeloj Vladi Kantona Sarajevo, da osiguraju odgovarajuće uvjete za ponovno otvaranje Muzeja, jer je pravo na kulturu civilizacijska stečevina, koju su države dužne osigurati svojim državljanima. Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine je najveća i najznačajnija muzejska ustanova u Bosni i Hercegovini, a zatvorena je već skoro tri godine, što je potpuno nerazumljivo i neprihvatljivo: njegove muzejske zbirke imaju izuzetan značaj ne samo za Bosnu i Hercegovinu, nego za cijelu regiju, i šire. Za očuvanje neprocjenjivog kulturnog naslijeđa i za dobrobit svih zaposlenih u Muzeju, koji, duboko svjesni značaja kulturne baštine i njenog očuvanja, već nekoliko mjeseci obavljaju svoj posao bez plaća a rizikujući vlastitu egzistenciju, pozivamo Vas da riješite položaj i uredite finansiranje i status Muzeja.

Povezani članci

Podrška Zemaljskom muzeju Sindikata za odgoj, znanost i kulturu Slovenije

Branimir Štrukelj. Foto: Voranc Vogel

Slovenački sindikat za odgoj, obrazovanje znanost i kulturu poslao je pismo – apel za podršku aktivnostima za otvaranje Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine kantonalnom ministru kulture Rešidatu, i na znanje  federalnim ministricama za obrazovanje i kulturu, ministru civilnih poslova Osmanoviću i savjetniku državnog ministra za kulturu Ivici Sariću i na znanje ministru za prosvjetu i kulturu RS. Pismo prenosimo u cijelosti.

PODRŠKA AKTIVNOSTIMA ZA OTVORENJE ZEMALJSKOG MUZEJA BOSNE i HERCEGOVINE – I MI SMO MUZEJ!

Pišemo Vam iz Sindikata odgoja, obrazovanja, znanosti i kulture Slovenije (SVIZ) sa željom da izrazimo punu podršku aktivnostima i akcijama kolega iz Zemaljskog muzeja Bosne i Herecegovine i Udruženja Akcija Sarajevo. Pridružujemo se pozivima da se Muzej ponovno otvori i da se osiguraju sredstva za njegovo normalno funkcioniranje i plaće zaposlenih, koji već skoro tri godine bez prihoda i uređenog zdravstvenog osiguranja, u brizi za muzejske zbirke i svjesni njihove neprocjenjive vrijednosti, sve vrijeme zbirke samoinicijativno čuvaju i dolaze na dežurstva. Ovih dana će se bosanskohercegovačkim prijateljima u Muzeju, radi pomoći pri dežurstvima i kao izraz solidarnosti, pridružiti i naše dvije kolegice, dr. Aleksandra Berberih-Slana (predsjednica predsjedništva Udruženja muzeja Slovenije) i Irena Porekar Kacafura (članica predsjedništva Sindikatske konferencije kulturnih organizacija SVIZ).

U ime skoro 40 000 članica i članova SVIZ-a šaljemo poziv Vašem Ministarstvu i cijeloj Vladi Kantona Sarajevo, da osiguraju odgovarajuće uvjete za ponovno otvaranje Muzeja, jer je pravo na kulturu civilizacijska stečevina, koju su države dužne osigurati svojim državljanima. Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine je najveća i najznačajnija muzejska ustanova u Bosni i Hercegovini, a zatvorena je već skoro tri godine, što je potpuno nerazumljivo i neprihvatljivo: njegove muzejske zbirke imaju izuzetan značaj ne samo za Bosnu i Hercegovinu, nego za cijelu regiju, i šire. Za očuvanje neprocjenjivog kulturnog naslijeđa i za dobrobit svih zaposlenih u Muzeju, koji, duboko svjesni značaja kulturne baštine i njenog očuvanja, već nekoliko mjeseci obavljaju svoj posao bez plaća a rizikujući vlastitu egzistenciju, pozivamo Vas da riješite položaj i uredite finansiranje i status Muzeja.

Poštovani gospodine Ministre,

Vjerujemo da ćete svojim utjecajem pridonijeti da Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine čim prije ponovno otvori svoja vrata i kulturnu povijest Vaše prekrasne zemlje nastavi predstavljati mladima u Bosni i Hercegovini i širem krugu posjetitelja iz domovine i inostranstva.

Branimir Štrukelj,

Glavni tajnik Sindikata odgoja, obrazovanja, znanosti i kulture Slovenije – #jasammuzej

 

 

tačno.net
Autor/ica 19.8.2015. u 09:09