PODVIG IMIC-A

Gradimir Gojer
Autor/ica 5.3.2020. u 09:31

PODVIG IMIC-A

Internacionalni multireligijski i interkulturni centar IMIC, pod vođstvom jednog od  najglasovitijih ali i najumnijih bosanskih franjevaca, Marka Oršolića, izdao je reprezentativnu knjigu Branko Bačanović, grafički kontinuiteti 1977-2017. Ne radi se o katalogu koji prati izložbu Branka Bačanovića u Collegium artisticumu već o iznimno vrijednoj knjizi, rijetkoj u našim likovnim i uopće umjetničkim relacijama.

U prvom dijelu knjige nalaze se tekstovi o umjetničkom i životnom putu Branka Bačanovića, a autorstvo potpisuju Mišo Kulić, Jasna Šamić, Nada Salom, Dževdet Tuzlić, Kaća Dorić i Gradimir Gojer.

Potom slijedi poglavlje sa preko dvije stotine reprodukcija plakata, ali i drugih grafičkih radova Branka Bačanovića…
Sadržaj knjige nastavlja se biografijom ovog najznačajnijeg živog bosanskohercegovačkog grafičkog dizajnera.
Poseban dio knjige čini popis internacionalnih i domaćih priznanja i nagrada koje su Bačanoviću dodjeljivane na najprestižnijim festivalima teatra, te grafičkog dizajna uopće…

Impresivan je popis izlagačke djelatnosti Bačanovića, sa detaljnim opisom manifestacija i izložbi na kojima je Bačanovićeva umjetnost bila prezentirana kako u BiH tako i inozemstvu.

Tu je i precizan kataloški popis.

Impresivnu knjigu u svakom pogledu uredila je istaknuta sarajevska novinarka Nada Salom, a tekstove iz knjige na engleski jezik prevela je Milica Babić.

Uzornosti ove raskošne knjige o stvaralaštvu Branka Bačanovića doprinijela je i štamparska kuća Blicdruk iz Sarajeva, istinskog meštra grafije Muhameda Hrlovića.

Živimo u svijetu posvemašne površnosti i svakovrsnih improvizarija. Zato je na najvišoj razini stilski dosljedno urađena knjiga o stvaralaštvu Branka Bačanovića najpozitivniji incident koji se mogao desiti u našim krajnje (ne)kulturnim prilikama.

Ovo je istinski podvig izdavaštva IMIC-a i njegovog osnivača i vođe Marka Oršolića.

Događaj u sveukupnom našem kulturnom životu, a ne samo u likovnosti.

Knjiga uzorna u svakom pogledu, dostojna da proprati četrdeset godina Bačanovićevog stvaralaštva.

Gradimir Gojer
Autor/ica 5.3.2020. u 09:31