POLITIKA, MEKSIČKA GUERILLA, STANJE KOME, PORODIČNA DRAMA I DANAŠNJA SIRIJA

tačno.net
Autor/ica 28.9.2016. u 15:30

POLITIKA, MEKSIČKA GUERILLA, STANJE KOME, PORODIČNA DRAMA I DANAŠNJA SIRIJA

Opravdavajući u pravom smislu riječi pojam internacionalnog teatarskog festivala, 56. MESS će publici predstaviti i teatarske produkcije od Meksika do Sirije. Na taj način moguće je pratiti univerzalnost teatarskog jezika kojim se umjetnici i umjetnice širom svijeta koriste kako bi govorili o politikama zemalja iz kojih dolaze porodičnim dramama ili intimnim dvojbama. U tom smislu, sasvim sigurno veliku pažnju publike izazvat će predstava «Dok sam čekao» sirijskog reditelja Omara Abusaada i autora Muhammeda al Attara (6. oktobra u 19 sati i 30 minuta na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo), te meksička produkcija Lagartijas tiradas al sol koja dolazi sa predstavom «Zvuk vatre» (srijeda, 05.10. u 18 sati u Pozorištu mladih Sarajevo).

«Dok sam čekao» u Sarajevo dolazi nakon što je početkom septembra osvojila glavnu nagradu Zürcher Theater Spektakel u Cirihu, te nakon šest punih izvedbi i na respektabilnom festivalu u Avinjonu. To je priča o mladiću koji je brutalno pretučen, pod misterioznim okolnostima, nakon što je prešao jedan od mnogih kontrolnih prijelaza u Damasku. Ovaj tragični događaj tjera njegovu porodicu da se suoči sa bolnim izazovima i spoznajama koje su godinama bile sakrivene. Godinama će Taim, još uvijek u stanju kome, posmatrati transformacije koje prolaze životi njegove porodice i bliskih osoba, ali i samog grada Damaska, koji mu postaje stran i okrutan. Koma je i priča o današnjoj Siriji, koja visi u sivoj zoni, između života i smrti, nade i očaja.

Sa drugog kraja svijeta na Festival stiže predstava «Zvuk vatre» izuzetno angažirane produkcije Lagartijas Tiradas al Sol. Šezdesetih godina prošlog vijeka mladi meksički revolucionari digli su se na oružje u očajničkom nastojanju da mijenjaju društvo. Nekoliko decenija poslije, djeca tih gerilaca krenut će stopama svojih očeva, otkrivajući to mračno poglavlje meksičke historije kroz osobna iskustva jedne žene – Margarite Urías. Predstava «Zvuk vatre» spaja pripovijedanja svjedoka, arhivske snimke i makete, dok glumci/ice istovremeno otkrivaju artefakte skorije prošlosti. Crpeći snagu historije, trupa Lagartijas Tiradas al Sol stvorila je jednu odvažnu dokumentarnu dramu koja ponovo oživljava političko naslijeđe svojih predaka. Ona predstavlja jedan silovit napad na našu obamrlu svijest i prijeku molbu da se prošlost ne zaboravi. Može li kritičko ispitivanje prošlosti promijeniti budućnost? Odgovore potražite na izvedbi 5. oktobra u 18 sati u Pozorištu mladih Sarajevo.

 

U petak 30. septembra, 2016. počinje 56. Internacionalni teatarski festival MESS i trajat će do 9. oktobra. Kompletan program 56. Festivala MESS dostupan je na www.mess.ba  a u toku je prodaja ulaznica u festivalskom box officeu u BKC-u svakim danom od 10 do 19 sati, dok je rezervacija moguća do početka Festivala putem broja +387 60 337 6238.

tačno.net
Autor/ica 28.9.2016. u 15:30