Posvećeno: Atom Egoyan

tačno.net
Autor/ica 30.7.2015. u 12:25

Posvećeno: Atom Egoyan

Sarajevo Film Festival ima čast da u programu Posvećeno predstavi ostvarenja reditelja Atoma Egoyana, kojem će biti uručeno i Počasno Srce Sarajeva za izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti.

Petnaest igranih filmova i niz drugih projekata Atoma Egoyana osvojili su brojne nagrade na međunarodnim filmskim festivalima, uključujući Veliku nagradu žirija i Nagradu međunarodnog udruženja filmskih kritičara na Filmskom festivalu u Kanu, dvije nominacije za Oskara, kao i niz drugih priznanja.
Sa svojim je filmovima osvojio ukupno 25 Genies nagrada, uključujući i onu za najbolji film, kao i nagradu Sajma knjige u Frankfurtu za najbolju filmsku adaptaciju književnog djela. Brojne retrospektive Egoyanovih ostvarenja upriličene su širom svijeta, uključujući i onu u Centru Pompidou u Parizu gdje je prikazan njegov cjelokupni opus, kao i u Španskoj filmoteci u Madridu, Muzeju pokretnih slika u New Yorku i Kraljevskoj kinoteci u Briselu.

Njegov cjelokupni umjetnički opus – uključujući pozorišne i muzičke predstave te umjetničke instalacije – bavi se pitanjima sjećanja, napuštanja poznatog okruženja i uticaja tehnologije i medija na savremeni život.

Njegov posljedni igrani film REMEMBER, sa Christopherom Plumerom u glavnoj ulozi, premijerno će biti prikazan u septembru na Filmskom festivalu u Torontu.

Egoyanovi umjetnički projekti prezentirani su širom svijeta, uključujući prezentacije na Venecijanskom bijenalu i u Artangel zakladi u Londonu. Njegov STEENBECKETT je uvršten u Artangel kolekciju nastalu u inovativnoj saradnji sa Galerijom Tate. Umjetnička instalacija AURORAS nedavno je prikazana u berlinskom teatru Maxim Gorki u sklopu programa obilježavanja stogodišnjice genocida nad Armencima. Egoyanova adaptacija televizijskog djela Samuela Becketta EH JOE prikazana je u teatru The Gate u Dablinu, gdje je nagrađena  nagradom The Irish Times/ESB za najbolju režiju, a zatim u londonskom teatru na West Endu i na Festivalu Lincoln Centra u New Yorku.

Egoyan je 2012. režirao i savremenu kinesku operu FENG YI TENG za Spoleto Festival u Charlestonu i Festival Lincoln Centra u New Yorku. Opera je izvedena na Luminato festivalu 2013. Nakon toga je sa Kanadskom opernom trupom radio na obradi SALOME Richarda Straussa. Egoyan je 2014. sa Kanadskom opernom kompanijom režirao novu postavku Mozartovog djela COSÌ FAN TUTTE. Njegova nagrađivana produkcija Wagnerovog DIE WALKÜREA izvedena je početkom 2015., a nagrađena je priznanjem Dora Mavor Moore za najbolju režiju.

Egoyan je član Akademije za film i umjetnost, Kanadskog i američkog udruženja reditelja, Kanadskog i američkog udruženja scenarista, kao i Kanadske kraljevske akademije za umjetnost. Nosilac je Ordena Kanade, a 2015. je dobio nagradu Generalnog guvernera Kanade za dramsku umjetnost.

tačno.net
Autor/ica 30.7.2015. u 12:25