Pozitivne reakcije sa svih strana: ‘Rijeka kao grad sad konačno može nešto ponuditi svijetu’

tačno.net
Autor/ica 25.3.2016. u 10:33

Pozitivne reakcije sa svih strana: ‘Rijeka kao grad sad konačno može nešto ponuditi svijetu’

Nadežda Elezović smatra da Rijeka kao grad sad konačno iz jedne više vizure kulturnim sadržajima nešto može ponuditi svijetu.  Titulom Europske prijestolnice kulture pokazat ćemo po čemu je Rijeka luka različitosti, poručio je indendant riječkog HNK-a Oliver Frljić

Navijačka atmosfera, suze radosnice, zagrljaji, nazdravljanje i veselje – ovakvo ozračje vladalo je u riječkom Malom salonu prilikom proglašenja Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine. Grad Rijeka osigurao je prenošenje uživo proglašenja na YouTubeu, što je u Mali salon na Korzu privuklo mnoštvo Riječana koji su napeto iščekivali koji će hrvatski grad ponijeti laskavu titulu Europske prijestolnice kulture.  Kad je Steve Green, predsjednik povjerenstva koji je proglasio pobjednika, uzviknuo »Rijeka!«, sreći okupljenih Riječana i Riječanki nije bilo kraja.

Uloženo puno truda 

Proglašenje su, među ostalima, pratili intendant riječkog HNK-a Oliver Frljić, zamjenik gradonačelnika Rijeke Miroslav Matešić, v.d. ravnateljica Gradske knjižnice Rijeka Gorana Tuškan Mihočić, Irena Grdinić – viša savjetnica za odnose s javnošću i EU programe Primorsko-goranske županije, voditeljica programa Unicult 2020. Daniela Urem, Marin Lukanović iz »Filmaktiva«, nekadašnja riječka dogradonačelnica Vesna Lukanović, performerica Marija Štrajh, glazbenici Josip Maršić i Zoran Medved, umjetnici Nika Rukavina, Andrea Kustić i Krešo Kovačiček, dramaturginja Nataša Antulov, djelatnici Odjela za kulturu Grada Rijeke Helena Semion-Tatić, Plamena Šarlija, Alen Kapidžić, Jolanda Todorović, Nikolina Radić Štivić i Ružica Medurić Javor, DJ i koncertni promotor Simon Dejhalla, kao i brojni novinari riječkih redakcija.

Neke od njih upitali smo kako doživljavaju i što misle o proglašenju Rijeke Europskom prijestolnicom kulture. Oliver Frljić, intendant HNK Ivana pl. Zajca kazao nam je kako je  dobivanje ovog važnog naslova još  jedna potvrda onog što Rijeka jest – to je grad važan u europskom kontekstu, ali je još važniji u domaćem kontekstu.

–  Titulom Europske prijestolnice kulture pokazat ćemo po čemu je Rijeka luka različitosti, poručuje Frljić.

Raduje se i umjetnica Nika Rukavina.

– Radujem se što je Rijeka proglašena Europskom prijestolnicom kulture. U dobivanje ove važne titule uloženo je puno truda. Mislim da je ovo velika šansa za Rijeku i da će nas to sve ujediniti i staviti grad na noge, kazala nam je Rukavina.

Jelena Tondini iz EPK tima kaže da se na ovome zaista puno radilo.

– Mislim da je Rijeka zaslužila ovu titulu. Rijeka inače ima oznaku »luzerskog« grada i malo tko je vjerovao da će postati Europska prijestolnica kulture. Drago mi je što smo osvojili ovaj prestižan naslov – i zbog našeg tima i radi građana Rijeke, ali i zbog onih koji nisu vjerovali da Rijeka to može postati.

Biserka Belić, novinarka Radija Rijeke je presretna.

– Presretna sam. Očito je i ovo dokaz da smo poseban grad. Inače sam iz Pule i priznajem da sam se potajno, iz lokalpatriotskih razloga, nadala da će Pula postati Europska prijestolnica kulture. Drago mi je zbog Rijeke. Mislim da je ovo dokaz da je Rijeka grad najbliži Zapadu – i po mentalitetu i po načinu života, što se onda odražava i na kulturu.

Povjesničarka umjetnosti Nadežda Elezović sretna je osobno, i zbog Rijeke, i zbog njenih građana.

–  Sretna sam i radi cijelog EPK tima koji je to fantastično odradio i prezentirao. Rijeka kao grad sad konačno iz jedne više vizure kulturnim sadržajima nešto može ponuditi svijetu.

Sretan je i umjetnik Igor Eškinja.

– Mislim da je to ogromna prilika da kultura dobije važan status u javnom diskursu i životu grada, te da se kroz kulturu poboljša život u Rijeci, kazao nam je Eškinja.

Meštar Toni: Nismo sumnjali 

Meštar Riječkog karnevala, Mestar Toni poručuje da »ako netko nije sumnjao da će Rijeka 2020. godine biti europska prijestolnica kulture, onda su to karnevalisti«.

–  I da, svjesni smo toga da je baš na nama zaljubljenicima u karneval i karnevalsku tradiciju velika obaveza da opravdamo dobivenu titulu, kao što smo svjesni da bi ju Rijeka malo teže dobila da nije ovakvih kao što smo mi – uporni, dinamični, dugotrajajući. Sad nema nam druge, nego za onom »budi sto želiš, dođi u Rijeku, europsku prijestolnicu kulture«. Čestitke svima koji su pridonijeli da kandidatura uspije, poručio nam je Meštar Toni. Direktor Turističke zajednice Grada Rijeke Petar Škarpa jako je ponosan i sretan.

– Čestitam svima i nadam se da će kroz taj projekt  Rijeka  ostvariti sve  planove, poručuje Škarpa. (Sl. M., B. S.)

Marketinški potencijal 

Izbor Rijeke sa zadovoljstvom je dočekao i  Kristian Benić, voditelj projekata i marketinga u Gradskoj knjižnici Rijeka i član tima koji je izradio koncept kandidature Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine. On  ističe da dobivanje titule EPK ima ogroman marketinški potencijal skretanja pažnje na Rijeku. No, naglašava, poanta kandidature nije u tituli, već u cijelom projektu, koji traje daleko dulje od 2020. godine.

 –  EPK je nevjerojatna, rijetko doživljena prilika za Rijeku za jačanje kapaciteta svih vrsta, od ljudi, preko znanja i financija do infrastrukture. U tom kontekstu EPK je fenomenalno važna tema za Gradsku knjižnicu Rijeka, jer i sam kompleks Rikard Benčić dio je prijavnice s nekoliko važnih linija. Prije svega to je Dječja kuća, u koju se treba pretvoriti bivša Ciglana, u čemu je GKR partner s Art kinom Croatia i Gradskim kazalištem lutaka. Dječja kuća nešto je što u Hrvatskoj  ne postoji, a stvara infrastrukturu i programski kontekst za novi pristup odgoju i obrazovanju djece za kulturne sadržaje. Što se tiče same infrastrukture Gradske knjižnice, podrazumijeva se da je, neovisno od same titule, nužno pretvaranje T objekta u Benčiću u modernu i funkcionalnu zgradu knjižnice, rekao je  Benić.

Marin Lukanović iz  Filmaktiva kaže kako u   Rijeci postoji određena skepsa prema projektu Rijeka – Europska prijestolnica kulture i ona proizlazi dijelom iz mentaliteta Primoraca koji su škrbni, nenametljivi i neskloni velikom riziku.

– Ali ta je skepsa i poticajna i proizvela je dobar koncept kandidature: održiv, skladan, sukladan vremenu, nimalo megalomanski.

Rijeka je zaslužila titulu cijelim svojim habitusom – radom mnogih umjetnika, radnika u kulturi i građana posljednjih desetljeća, brojnim inicijativama, akcijama, programima koji su se odvijali, organizacijama i pojedincima koji nisu više aktivni ili nisu s nama, a koji su ugradili svoj rad u tkivo našeg grada. Vjerujem u otvorenost i progresivnost kulturne politike Grada i Županije, te da ovaj koncept neće zatvoriti mogućnost realizacije onih projekata koji nisu bili integralni dio kandidature.

novilist.hr

tačno.net
Autor/ica 25.3.2016. u 10:33