Poznati dobitnici Nobelove nagrade za mir 2018.
Denis Mukwege i preživjela žrtva ekstremista IS Nadia Murad

Fahro Konjhodžić
Autor/ica 5.10.2018. u 12:05

Izdvajamo

  • Sudeći po broju nominacija, petočlani komitet za dodjelu Nobelove nagrade je imao pune ruke posla: trebalo je, između 329 nominacija, odabrati nekoga ko će zadovoljiti sve kriterije da ponese zvanje mirotvorca godine. Ovogodišnje nominacije su dobili 217 pojedinaca i 112  različitih organizacija.

Povezani članci

Poznati dobitnici Nobelove nagrade za mir 2018. <br data-src=Denis Mukwege i preživjela žrtva ekstremista IS Nadia Murad" />

Svaki prvi petak u oktobru, u Oslu, se iščekuje sa posebnim uzbuđenjem. Toga dana se objavljuju imena laureata Nobelove nagrade za mir za proteklu godinu. Ove godine to su Denis Mukwege i preživjela žrtva ekstremista IS Nadia Murad. Kako je u svom obrazloženju kazala liderica Komiteta za dodjelu Nobelove nagrade za mir, Berit Reiss-Andersen, oba laureata imaju veliku ulogu na fokusiranju pažnje svjetske javnosti na ratne zločine, posebno one gdje je glavno oruđe kod tih zločina bilo seksualno nasilje. Upravo je pažnja ovogodišnje nagrade usmjerena na upotrebu silovanja kao ratnog zločina. Mnogi ovo smatraju najvažnijom dodjelom u novijoj istoriji.

 

Mukvege, ginekolog iz Demokratske Republike Kongo koji se specijalizovao u liječenju žrtava silovanja i ekstremnog seksualnog nasilja, Bio je kritičan prema kongoanskoj vladi.
Murad, pripadnica Jazidi zajednice bila je zarobljenica grupe Islamska država i sama žrtva seksualnog nasilja. / AFP PHOTO / SAFIN HAMED

Sudeći po broju nominacija, petočlani komitet za dodjelu Nobelove nagrade je imao pune ruke posla: trebalo je, između 329 nominacija, odabrati nekoga ko će zadovoljiti sve kriterije da ponese zvanje mirotvorca godine. Ovogodišnje nominacije su dobili 217 pojedinaca i 112  različitih organizacija.

U dosadašnjim dodjelama tih priznanja, bilo je ponekad i kontroverzi, pa je posao dodjele znatno otežan, jer je uvijek u centru pažnje svjetske javnosti, a Norvežani mnogo drže do svoga međunarodnog ugleda kao jedne od država posrednika u rješavanju svjetskih konflikata, posebno onih koji donose mir na tim «konfliktnim mjestima»!

I ove godine je bilo dosta nominacija koje bi mogle izazvati takvu pažnju. Jedna od njih je i nominacija aktuelnog američkog predsjednika Donalda Trumpa (Tramp).

Među ovogodišnjim kandidatima figurirali su i  južnokorejski predsjednik Moon Jae In te njegov kolega sa sjevera Kim Jong Un, ali i ova nominacija se smatrala kontraverznom. Iako su pomaci ka miru i stabilizaciji situacije na Korejskom poluostrvu spektakularni, eksperti smatraju da je bilo još uvijek «previše rano» za ovakva međunarodna priznanja. Posebno, imajući u vidu da su i neke ranije dodjele za slične mirovne akcije na kraju ispale promašaj!

Fahro Konjhodžić
Autor/ica 5.10.2018. u 12:05