Praizvedba “Cervantesovog trga” Predraga Lucića na Hrvatskom radiju

Novosti
Autor/ica 14.2.2022. u 12:44

Praizvedba “Cervantesovog trga” Predraga Lucića na Hrvatskom radiju

foto: š.g

U utorak, u 18 sati, na Trećem programu Hrvatskog radija emitirat će se praizvedba nebesko-satirične fantazije “Cervantesov trg” autora Predraga Lucića u režiji Petra Vujačića

udio-adio play “Cervantesov trg” Predraga Lucića imat će svoju praizvedbu u utorak, 15. veljače u 18 sati, u terminu emisije Radio drama, na Trećem programu Hrvatskoga radija. U svojoj drami ovaj satiričar, novinar, književnik i dramatičar bavi se temom slobode kojoj je suprotstavljena sveopća glupost. “‘Cervantesov trg ili Trg robova’ satiričan je i romantičan, duhovit i slojevit, lucidan i ludističan dramski tekst. Preciznim sklopom, metaforičnom nadrealnošću, reljefnim karakterima, umješnim dijalozima i zavodljivim jezičnim kalamburima podsjeća nas na onaj dio prirode Predraga Lucića koji je uvijek i zauvijek pripadao kazalištu i drami. “Cervantesov trg” objavljen je u knjizi Lucićevih dramskih tekstova koja nosi naziv upravo po njemu (izdavač: Jesenski i Turk, 2018)”, stoji u najavi.

Ističe se da je u radijskoj realizaciji redatelj Petar Vujačić u fokus stavio glumačke interpretacije koje s istančanim osjećajem za komiku pronose satiru i poeziju do ušiju slušatelja. Uz Franu Maškovića kao Don Quijotea, Rakana Rushaidata kao Mehu i Alena Šalinovića kao Sancha igraju također: Joško Ševo kao policajac Kondor, Darko Milas kao gradonačelnik Šefko Garnitura, Alma Prica kao gatara Hajra, Pjer Meničanin kao Lekso, Tomislav Martić kao Bingo Kanasta, Petra Svrtan kao novinarka Marta Reuterweiller, Lucija Šerbedžija kao Sabina Kabina, Ana Marija Štorga kao spikerica, te grupa glumaca u ulogama nezadovoljnih turista: Ana Maras HalamanderIvana Boban, Paško Vukasović, Mateo Videk i Ivan Vukelić.

Vujačić je, nastavlja se dalje, u realizaciju “Cervantesova trga” ugradio dvije vrste atmosfera: one koje pripadaju zemaljskoj banalnosti garniranoj turističkom gužvom i nebeske slike. U tome su svoj bitan autorski doprinos dali skladatelj Maro Market i ton majstorica Katarina Račić. Projekt kao urednica potpisuje Lada Martinac Kralj.Više pročitajte na stranicama HRT-a.

Novosti

Novosti
Autor/ica 14.2.2022. u 12:44