Predah uz kafu i fotografije Danila Krstanovića

Sanela Gojak
Autor/ica 7.2.2021. u 12:49

Predah uz kafu i fotografije Danila Krstanovića

Foto: Sanela Gojak

U zadnjih nekoliko dana prisjećamo se i obilježavamo godišnjice vezane za Sarajevo u periodu opsade (1992-1995).

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine je 1. februara proslavio svoj 133. rođendan sa dvije nove postavke, jedna koja nosi naziv „Predah“ odnosi se na ispijanje kafe i uživanju duhana u bh. tradiciji.

Izložba “Predah“ je postavljena na Odjeljenju za etnologiju gdje se kaže da je duhan u svakom ratu od svoje popularizacije do danas „igrao značajnu ulogu u životima vojnika i civila.“

U Sarajevu, koje je bilo najduže opkoljeni grad u modernoj svjetskoj istoriji, duhan je imao višestruku ulogu. Bio je platežno sredstvo (razmjene), služilo kao sredstvo honoriranja, ali i sredstvo predaha i smiraja. Fotografije iz perioda opkoljenog grada potkrepljuju te male pauze na putu za liniju u ratu, ili možda kako ispeći hljeb za danas, ali i znak upozorenja da u tom dijelu djeluje snajperska vatra – „Zipa snajper.“

Autori izložbe su: Samir Avdić, Lebiba Džeko, Nirha Efendić, Ernis Šljivo, Lejla Bečar i Amar Zahiragić.

Nekoliko dana poslije, masakr na pijaci Markale koji se dostojanstveno obilježava svakog 5. februara u spomen na 68 ubijenih građana Sarajeva, te 144 ranjena. Nanovo ožive sjećanja na taj dan prije 27 godina.

Mnogi ljudi tačno znaju gdje su se zadesili tog dana, te koliko su brinuli za članove svojih porodica i prijatelje koji su bili tog 5. februara 1994. godine u gradu, i svratili do pijace. Jer one cigare u rinfuzi upakovane u novinski papir su razmjenjivali za konzervu, krompir, mlijeko u prahu itd.

U sarajevskoj Pub galeriji „Cvrčak i Mrav“ u toku je izložba fotografija Danila Krstanović, također iz perioda opsade. Na fotografijama apokaliptične slike grada.

Dječaci se igraju na olupinama autobusa u blizini izgorjele zgrade nekadašnjeg „Oslobođenja“ u Nedžarićima gdje je radio kao fotoreporter Krstanović. Zaustavljeni prizori djetinjstva u ratu, od „bezbrižne igre“ do preživljavanja i odrastanja uz nošenje kanistera vode na Skenderiji.

Zime u Sarajevu pamtimo kao najhladnije. I na jednoj fotografiji Danilo je uhvatio fotografskim okom lijepog mladog i dotjeranog čovjeka na biciklu u Titovoj ulici.

Danilo Krstanović je preminuo 2012. godine.

„Ja sam fotoreporter koji se za svoje Sarajevo bori snimajući istinu koja će u obliku fotografije ostati kao svjedočanstvo o ovom paklu,“ riječi su ovog fotografa u In memoriam o Danilu Krstanoviću. Više o tome čitajte na sjajnoj stranici sniperalley.photo kao i Danilovu galeriju „Sarajevo pod opsadom.“

„Cvrčak i mrav“ je novi prostor u Novom Sarajevu koji je osvježio kulturnu scenu u ovom dijelu grada. Izložba fotografija Danila Krstanovića može se posjetiti do početka marta.

Sanela Gojak
Autor/ica 7.2.2021. u 12:49