Predstava ‘Bio je lijep i sunčan dan…’ Tanje Miletić zatvorila Bijenale crnogorskog teatra

Autor/ica 18.10.2012. u 16:06

Predstava ‘Bio je lijep i sunčan dan…’ Tanje Miletić   zatvorila Bijenale crnogorskog teatra

Predstavom nastalom u produkciji Sarajevskog ratnog teatra i Internacionalnog teatarskog festivala MESS ‘Bio je lijep i sunčan dan…’, u utorak, 16. oktobra 2012. godine je u Podgorici zatvoreno je ovogodišnje Bijenale crnogorskog teatra.

Predstava ‘Bio je lijep i sunčan dan…’ je izvedena na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, pred punom dvoranom, čime je ostvarila svoje prvo gostovanje van granica Bosne i Hercegovine.

‘Bio je lijep i sunčan dan…’ je dokumentarna teatarska predstava bazirana na zapisanim sjećanjima 78 građanki i građana Sarajeva na 2. maj 1992. godine.

Nastala je po knjizi ‘2. Maj 1992 – Bio je lijep i sunčan dan’ koja je po prvi put publicirana 2008. godine u okviru projekta Modul memorije, a izdavači knjige su Festival MESS i Videoarhiv Sarajevo. Drugo dopunjeno izdanje knjige publicirano je 2010. godine.

Knjiga je kolekcija priča, zapisa i fotografija koje su inspirirane jednim jedinim danom opsade koji se smatra prvim od 1395 dana opsade Sarajeva. Drugi maj 1992. je datum koji je najjasnije ostao sačuvan u memoriji građana koji su preživjeli opsadu grada. Namjera knjige nija bila praviti historijsku rekonstrukciju onoga što se događalo, već rekonstruirati emotivna stanja ljudi vezanih za taj dan.

 

Među onima koji su objavili svoja sjećanja u ovoj knjizi podjednako su zastupljeni mladi i stari, muškarci i žene, borci, policajci, vatrogasci, novinari i novinarke, glumci i glumice, reditelji/ce, domaćice… Upravo od svih tih sjećanja predstava slaže mozaik lijepog proljetnog dana koji će zauvijek promijeniti živote građana Sarajeva.

Predstavu je režirala Tanja Miletić-Oručević, a uloge su ostvarili: Sonja Goronja, Mirela Lambić, Ana Mia Milić, Maja Salkić, Amila Terzimehić, Benjamin Bajramović, Adnan Kreso, Sead Pandur i Jasenko Pašić.

Bijenale crnogorskog teatra 2012 je otvoreno u četvrtak, 4. oktobra, izvođenjem predstave ‘Vjera, ljubav, nada’ na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, u 20 sati. Od 4. do 16. oktobra, publika je imala priliku pogledati 13 predstava u tri selekcije: Selekciji, Selekciji Off i Selekciji Plus.

”Sa zadovoljstvom objavljujemo da je predstava ‘Bio je lijep i sunčan dan…’ uvrštena u oficijelni program 29. Susreta pozorišta/kazališta BiH u Brčkom, koji će biti održani u novembru ove  godine”, kažu iz SARTR-a.

Tagovi:
Autor/ica 18.10.2012. u 16:06