Predstava „Pismo iz 1920.“ u režiji Olivera Frljića: narativ koji nas okružuje

Nikola Vučić
Autor/ica 30.9.2015. u 08:00

Izdvajamo

  • Predstava „Pismo iz 1920.“ Olivera Frljića svakako je dragocjenost ne samo na repertoaru Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, već i uopće na cijeloj bh. kazališnoj sceni. Ona pokreće čitav niz vrlo značajnih pitanja i suočava gledateljstvo kako s ratnom prošlošću, tako i sa realnošću ovdašnjeg društva. Među mladima koji su odgledali predstavu bilo je mnogo onih koji su s oduševljenjem komentirali ovaj komad, a među njima i djevojka iz Zenice koja je kazala kako „bismo trebali krenuti dalje, ali nam je za to potrebno prije svega pronaći barem zrno hrabrosti režisera ove predstave u nama samima“.

Povezani članci

Predstava „Pismo iz 1920.“ u režiji Olivera Frljića: narativ koji nas okružuje

Foto: N. Vucic

Jučer je u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici pred mladima iz triju bh. gradova – Zenice, Tuzle i Banjaluke, izvedena predstava domaćeg ansambla „Pismo iz 1920.“ u režiji Olivera Frljića, a u organizaciji Centra za mirovne studije. Ovaj događaj u kojem su mladi imali priliku po prvi puta susreti se sa predstavom „Pismo iz 1920.“, koja je na repertoaru ove kazališne kuće četvrtu godinu za redom, upriličen je u okviru velikog i značajnog projekta „Dijalog za budućnost“, a pod nazivom „Krhka arhitektura međuetničkih odnosa“ uz financijsku potporu UNESCO-a Bosne i Hercegovine.

Piše: Nikola Vučić

Ciljevi projekta Dijalog za budućnost su stvaranje prostora za dijalog koji će omogućiti proces izgradnje razumijevanja u cijeloj zemlji, promoviranje suživota i poštivanje različitosti; povećavanje učešća, svijesti i utjecaja mladih u dijalogu o politikama vezanim za pitanja koja utječu na program razvoja i reforme u BiH; osiguravanje da obrazovanje podržava veću društvenu koheziju i da građani i zajednice ostvaruju zajedničke ciljeve u pogledu izgradnje suživota putem kulture.

Mladi iz Zenice, Tuzle i Banjaluke su nakon odgledane predstave u prostorijama Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici imali priliku međusobno razgovarati i razmjenjivati vlastite dojmove i impresije u vezi s predstavom, kao i razgovarati sa glumcima Sašom Handžićem, Adisom Mehanovićem, Enesom Salkovićem te Slavenom Vidakom.

Govornici

Predstava „Pismo iz 1920.“ Olivera Frljića svakako je dragocjenost ne samo na repertoaru Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, već i uopće na cijeloj bh. kazališnoj sceni. Ona pokreće čitav niz vrlo značajnih pitanja i suočava gledateljstvo kako s ratnom prošlošću, tako i sa realnošću ovdašnjeg društva. Među mladima koji su odgledali predstavu bilo je mnogo onih koji su s oduševljenjem komentirali ovaj komad, a među njima i djevojka iz Zenice koja je kazala kako „bismo trebali krenuti dalje, ali nam je za to potrebno prije svega pronaći barem zrno hrabrosti režisera ove predstave u nama samima“.

Direktor Bosanskog narodnog pozorišta i producent predstave, doc. dr. Hazim Begagić, istakao je kako je ova predstava svakako jedan od kontroverznijih naslova – ne samo u produkciji našega pozorišta, već i u bh. produkciji u proteklih nekoliko godina:

Hazim B

„Danas, četiri godine kasnije, ova predstava je od onih koje uistinu ostavljaju određen trag, ali krugovi bliski ovdašnjim političkim elitama prilično ignorišu ovu predstavu. Na sreću, mi nemamo nekih ozbiljnih pritisaka da predstavu skinemo s repertoara, što govori o tome da smo uspjeli zadržati našu programsku autonomiju. No, s druge strane, Ne bih rekao da je to zbog demokratičnosti ukupnog miljea u Zenici i ovom dijelu BiH, već više zbog prostog ignoriranja činjenice da pozorište na bilo koji način može uzdrmati te iste političke elite“, kazao je Begagić te dodao kako je i kao producent i kao gledatelj iznova oduševljen te shvatio koliko je ona zapravo bitna na repertoaru nekog pozorišta u Bosni i Hercegovini, a naročito javnog pozorišta.

Mladić iz Tuzle nakon odgledane predstave podijelio je sa ostalima svoje impresije te pohvalio glumački ansambl: „Sve ste rekli u lice cijeloj našoj javnosti i niste se suzdržali kritizirati niti jednu stranu, na čemu vam iskreno čestitam. Sviđa mi se da netko konačno o ovim temama javno progovori bez straha, a posebno me se dojmio govor režisera predstave na samom kraju jer on u tom dijelu, kao i u cijeloj predstavi, ističe surovu realnost ove zemlje.“

Publika

Ispred organizatora Centra za mirovne studije, Mirjana Mikić Zeitoun kazala je kako mladim ljudima treba dati ovakav prostor za razmjenu vlastitih stajališta za koje smo imali priliku čuti nakon predstave da su izuzetno zaninmljiva te da oni zaista razmišljaju o svemu onome što se dogodilo na ovim prostorima, da im nije lako razmišljati o tome te da od svojih roditelja često ne dobiju informacije koje bi željeli čuti:

„S druge strane, sistem školovanja za ove ljude nije takav da bi na primjeren način stekli neka znanja o svemu onome što se dogodilo na ovim prostorima. Stoga su za sve mlade ljude jako važni ovakvi događaji, posebno kulturni koji su na ovaj način, poput predstave Olivera Frljića u izvedbi fenomenalnog ansambla BNP-a u Zenici, društveno angažirani“, kazala je Mikić Zeitoun i dodala kako kritika i borba protiv nacionalizma i šovinizma nije borba protiv etničkog identiteta te da je važno znati kako kod ljudi, kod kojih postoji ovaj identitet, zbog svega što se dogodilo on nužno ne mora biti negativan.

Publika - mladi

Student iz Banjaluke komentirajući kako predstava još uvijek nije odigrana u Banjaluci rekao je kako je za razumijevanje iste potreban određen nivo svijesti te da je poruka koju je on ponio sa sobom upravo važnost suočavanja s prošlošću te da krivca ne treba stalno i uporno pronalaziti u drugome:

„Treba prvo da pometemo ispred svog dvorišta, da radimo na sebi te da budemo svjesni svojih grešaka, a ne samo da ih preusmjeravano na neku drugu stranu. Ova predstava je za mene jako hrabar potez cijelog ansambla i sasvim mi je jasno da kao takva nije izvedena u Banjaluci.“

Nikola Vučić
Autor/ica 30.9.2015. u 08:00