Predstavljanje knjige Edina Pobrića ‘Roman i manirizmi moderne: znak i znanje’ u Sarajevu

tačno.net
Autor/ica 24.12.2018. u 19:04

Predstavljanje knjige Edina Pobrića ‘Roman i manirizmi moderne: znak i znanje’ u Sarajevu

Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu i Centar Samouprava, Sarajevo organiziraju predstavljanje knjige Edina Pobrića ‘ROMAN I MANIRIZMI MODERNE – Znak i znanje’, u četvrtak, 27.12.2018. godine s početkom u 13, 00 sati, u Malom amfiteatru Filozofskog fakulteta u Sarajevu, Franje Račkog br.1.

O knjizi će govoriti: Muhamed Dželilović, Selma Đuliman, Nerzuk Ćurak, Enver Kazaz i autor.

Knjiga Edina Pobrića, Roman i manirizmi moderne: znaka i znanje propituje na koji način je književnost učestvovala u konstituisanju slike modernog doba (kroz posljedice različitih naučnih i društvenih revolucija, vizualizacije kulture, ideje progresa i napretka, posljedica neoliberalnog kapitalizma, te fenomena znanja unutar postindustrijskog doba), odnosno, koliko je ta slika znanja o pojavnoj stvarnosti kroz dva odraza, nauke i književnosti, identična, a koliko se razilazi u njihovim interpretacijama!? Knjiga, ustvari, na jedan posredan način govori i o položaju humanističkih nauka u savremenom dobu. Posredan, jer u središtu knjige nalazi se uloga romanesknog žanra u periodima kada su se „maniri“ moderne, kao produkt razvoja nauke i tehnologije, pretvarali u njene manirizme (krize). Prva se desila na prelazu između renesanse i baroka, a druga sredinom protekloga stoljeća.

O Autoru

Edin Pobrić je profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Odsjeku za komparativnu književnost i bibliotekarstvo. Do sada je objavio tri knjige: Vrijeme u romanu: od realizma do postmoderne. Sarajevo: BH Most, 2006., Univerzum simpatije: od slučaja do nužnosti: književni i književno-teorijski diskurs Umberta Eca. Sarajevo: Connectum, 2010 i Priča i ideologija: semiotika književnosti. Sarajevo: Centar Samouprava, 2016.  Naučne i stručne tekstove objavljivao je u časopisima u zemlji i inostranstvu. Bio je šef Odsjeka, član P.E.N. Centra BiH, glavni urednik časopisa za književnu i umjetničku kritiku Novi Izraz. Živi i radi u Sarajevu.

 

tačno.net
Autor/ica 24.12.2018. u 19:04