Predstavljen Open Air program SFF-a

tačno.net
Autor/ica 1.8.2016. u 15:51

Predstavljen Open Air program SFF-a

Sarajevo Film Festival počinje u subotu, 12. augusta, a pred nama je program ovogodišnje Open Air selekcije, filmovi koje će publika imati priliku gledati u sklopu Ljetnog kina SFF-a, omiljenog “Metalca”.

“Selekcija svih filmova je fantastična, vidjet ćemo puno svjetskih, regionalnih i međunarodnih premijera i imati priliku razgovarati s ekipama filmova”, rekao je Mirsad Purivatra, direktor SFF-a.

Govoreći o selekciji Open Air programa kazao je da će to biti jedna od najboljih selekcija u proteklim godinama.

“U pitanju su značajni filmovi koji na svoj način govore o vremenu u kojem živimo, o tome gdje je danas svjetska filmska produkcija, ali i svijet danas. U sklopu Ljetnog kina bit će prikazani filmovi iz različitih dijelova svijeta, gledat ćemo komedije, akcije, drame…”, istakao je.

Potencijalni favorit SFF-a, koji je dosad dobio brojne nagrade na uglednim filmskim festivalima, osvojio i kritiku i publiku je “Kapetan fantastični”.

Film Danisa Tanovića “Smrt u Sarajevu” bit će prikazan u sklopu programa “U fokusu”, budući da već igra u kinima.

O filmu iznenađenja, koji će biti prikazan prvu noć SFF-a, 12. augusta u Ljetnom kinu, Purivatra je rekao: “U pitanju je jedini od 222 filma koji nećemo najaviti, a za koji smo sigurni da će izazvati veliku pažnju i da ćete ga jako dobro zapamtiti”.

Ukupno 222 filma stiže iz 61 zemlje, podijeljeni su u 18 različitih programa, na sedam lokacija, a trajanje svih filmova je oko 200 sati. Gotovo svi filmovi će imati reprize, a SFF u devet dana donosi oko 500 sati projekcija, rečeno je danas. Na Talents Sarajevo kampusu bit će 71 učesnik, od čega su glumci, reditelji, kritičari, fotografi, producenti…

U nastavku čitajte koje ćemo to filmove gledati u sklopu Ljetnog kina Sarajevo Film Festivala.

Petak, 12. august

Film iznenađenja

Subota, 13. august
“Neslavno slavna Florence” / “Florence Foster Jenkins”

UK, 2016, 110 min.
Režija: Stephen Frears
Uloge: Rebecca Ferguson, Meryl Streep, Hugh Grant, Simon Helberg, Neve Gachev, Nina Arianda i John Kavanagh

Istinita priča o nasljednici Florence Foster Jenkins (Meryl Streep) koja je sanjala da postane operna pjevačica unatoč lošem glasu. Jenkins je koristila svoje veze, moć i bogatstvo kako bi privukla pažnju kao pjevačica. Hugha Granta ćemo gledati kao njenog partnera i menadžera St. Clairea Bayfielda. U filmu ćemo vidjeti i veliku TV zvijezdu serije “Teorija velikog praska” Simona Helberga koji će pratiti Florencine nastupe za klavirom.

Gost Sarajevo Film Festivala će biti reditelj Stephen Frears.

Nedjelja, 14. august
“Ljubav i prijateljstvo” / “Love & Friendship”

Irska, Holandija, Francuska, SAD, UK, 2016, 92 min.
Režija: Whit Stillman
Uloge: Kate Beckinsale, Tom Bennett, Chloë Sevigny, Xavier Samuel, Emma Greenwell, Stephen Fry, James Fleet, Jemma Redgrave, Justin Edwards i Jenn Murray

Lijepa mlada udovica Lady Susan Vernon odlazi na imanje rođaka svoga pokojnog muža kako bi se sklonila od živopisnih glasina o svojim flertovima koje se šire u visokom društvu. Tokom boravka na imanju odlučuje da pronađe novog muža i osigura budućnost svoje za udaju stasale, ali neodlučne kćeri Frederice.

Gosti Sarajevo Film Festivala će biti reditelj Whit Stillman i glumac Tom Bennett.

Ponedjeljak, 15. august
“Julieta”

Španija, 2016, 96 min.
Režija: Pedro Almodóvar
Uloge: Emma Suárez, Adriana Ugarte, Daniel Grao, Inma Cuesta, Michelle Jenner, Darío Grandinetti i Rossy de Palma

Julieta je sredovječna žena koja sa svojim momkom Lorenzom živi u Madridu. Njih dvoje planiraju preseliti u Portugal kada Julieta jednog dana slučajno susreće Beau, prijateljicu svoje kćerke Antie, koja joj otkriva da se Antia udala i živi u Švicarskoj s mužem i troje djece. Nakon što 12 godina nije imala nikakvog kontakta s kćerkom, Julieta slomljenog srca otkazuje put u Portugal i seli se u svoju nekadašnju zgradu, u nadi da će Antia jednoga dana pokušati stupiti u kontakt s njom i poslati joj pismo.

Utorak, 16. august
“Ja, Daniel Blake” / “I, Daniel Blake”

UK, Francuska, Belgija, 2016, 100 min.
Režija: Ken Loach
Uloge: Dave Johns, Hayley Squires, Dylan McKiernan, Briana Shann, Kate Rutter, Sharon Percy i Kema Sikazwe

Daniel Blake (59) veći je dio života radio kao stolar u Newcastleu. Sada mu je prvi put u životu potrebna pomoć države. Njegov se život ukrštava sa životom samohrane majke Katie i njeno dvoje malodobne djece Daisy i Dylana. Ukoliko želi pobjeći iz sobe u svratištu za beskućnike u Londonu, Katie mora prihvatiti preseljenje u stan u nepoznatom gradu udaljenom nekih petsto kilometara od njenog trenutnog mjesta boravka. Daniel i Katie naći će se zarobljeni u ničijoj zemlji ograđenoj brutalnim birokratskim aparatom i pogođeni logikom društvene podjele današnje Velike Britanije na “ambiciozne i prosjake”.

Gost Sarajevo Film Festivala će biti glumac Dave Johns.

Srijeda, 17. august
“Kapetan fantastični” / “Captain Fantastic”

SAD, 2016, 120 min.
Režija: Matt Ross
Uloge: Viggo Mortensen, George Mackay, Samantha Isler, Annalise Basso, Nicholas Hamilton, Shree Crooks i Charlie Shotwell

Izolovan od društva duboko u šumama na zapadu Sjeverne Amerike, jedan je predani otac (Viggo Mortensen) posvetio život odgoju svoje šestero djece i cilju da od njih napravi izvanredne odrasle osobe. Međutim, usljed tragičnih događanja, porodica biva prisiljena napustiti raj koji su izgradili za sebe i uputiti se u svijet koji oca navodi da preispita svoje stavove o ulozi roditelja i dovodi u pitanje sve čemu je naučio svoju djecu.

Četvrtak, 18. august
“Dobra žena”

Srbija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, 2016, 94 min.
Režija: Mirjana Karanović
Uloge: Mirjana Karanović, Boris Isaković, Jasna Đuričić, Bojan Navojec, Ksenija Marinković, Vlado Kerošević i Ermin Bravo

Kada pedesetogodišnja Milena otkrije stravičnu prošlost svog naizgled idealnog supruga, u isto vrijeme saznavši da boluje od raka, počinje se buditi iz svog raja u predgrađu, u kojem je do tada živjela.

Gosti Sarajevo Film Festivala će biti rediteljica Mirjana Karanović i ekipa filma.

Petak, 19. august
“Zavjera vjere” / “Flaskepost fra P”

Danska, Njemačka, Švedska, Norveška, 2016, 112 min.
Režija: Hans Petter Moland
Uloge: Nikolaj Lie Kaas, Fares Fares, Pål Sverre Hagen, Jacob Lohmann, Amanda Collin i Johanne Louise Schmidt

Stara poruka u flaši, koja je nekada davno prešla dug put preko okeana, pronađena je u Jutlandu. Tekst poruke teško je dešifrovati, ali, nakon što ona stigne do danskog istražitelja zaposlenog u odjelu Q, čudni zaposlenici odjela pronađu novi pristup njenom tumačenju i pokušavaju riješiti jedan stari i dijabolični slučaj uprkos činjenici da se trag koji prate ohladio.

Gost Sarajevo Film Festivala će biti reditelj Hans Petter Moland.

Subota, 20. august
“Tour de France”

Francuska, 2016, 95 min.
Režija: Rachid Djaïdani
Uloge: Gérard Depardieu, Sadek, Louise Grinberg, Nicolas Marétheu, Mabô Kouyaté, Alain Pronnier i Raounaki Chaudron

Far’Hook je mladi dvadesetogodišnji reper. Nakon jedne situacije poravnavanja računa prisiljen je da napusti Pariz na neko vrijeme. Njegov producent Bilal zamoli ga da ga zamijeni te da bude pratilac njegovom ocu Sergeu na turneji obilaska svih luka Francuske, slijedeći korake slikara Josepha Verneta. Uprkos generacijskim i kulturološkim razlikama, razvija se neočekivano prijateljstvo između talentovanog repera i zidara sa sjevera Francuske tokom putovanja koje će ih odvesti u Marsej, na posljednji koncert – koncert pomirenja.

Gosti Sarajevo Film Festivala će biti reditelj Rachid Djaïdani i glumac Sadek.

Online prodaja ulaznica na web stranici www.sff.ba počinje danas u 14 sati. Maksimalan broj ulaznica koje se mogu kupiti na ovaj način je četiri, a plaćanje se može izvršiti MasterCard i VISA karticama putem e-pay sistema Raiffeisen Bank BH.

Slobodna prodaja ulaznica kreće 4. augusta u glavnom box officeu u BKC-u od 10 do 19 sati. Od 12. do 20. augusta ulaznice će se, osim u BKC-u, moći kupiti i u kinima Meeting Point i Cinema City.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 1.8.2016. u 15:51