Predstavljena knjiga “Istina iza vrata” Zlatka Dizdarevića i Tomislava Jakića u Mostaru

tačno.net
Autor/ica 8.12.2015. u 14:21

Predstavljena knjiga “Istina iza vrata” Zlatka Dizdarevića i Tomislava Jakića u Mostaru

foto: šg

Zbirka novinskih tekstova »Istina iza vrata« dvojice vrsnih vanjskopolitičkih analitičara Zlatka Dizdarevića i Tomislava Jakića, u izdanju sarajevskog »Rabica« predstavljena je i pred mostarskom publikom u Kongresnoj dvorani hotela Bristol.

Kroz višedecenijsko novinarsko iskustvo u samom vrhu profesije, istrajno svjedočeći o događanjima u prelomnim trenucima jednog vremena o kojemu otvoreno, ponekad sentimentalno, govore upozoravajući pri tome na svakodnevno plasiranu manipulaciju, političku i medijsku, današnjih moćnika, kod nas i u svijetu.

Knjiga donosi izbor sedmičnih političkih kolumni ovih autora u kojima se kritički osvrću na aktuelna društveno-politička dešavanja u regiji i svijetu. Teme kojima se bave obuhvataju širok dijapazon, od dešavanja u zemljama regije, do Bliskog istoka i Evropske unije.

DSC_8211

Zlatko Dizdarević i Tomislav Jakić

Promocija knjige “Istina iza vrata” održana je u organizaciji Centra za kritičko mišljenje i portala Tačno.net a o knjizi su govorili prof. dr. Dino Abazović, prof. dr. Dubravko Lovrenović te autori Tomislav Jakić i Zlatko Dizdarević.

Onima koji su se prepustili sreći neznanja ili tuđe pameti, nikakva knjiga neće pomoći.

Tekstovi u ovoj knjizi svojevrsna su profesionalna ali i ljudska legitimacija njihovih autora. Oni dokazuju zrelost promišljanja, utemeljenost analiza, ali i hrabrost da se pliva matici usprkos, da se ne prihvaća zadani i preovladavajući zadani diskurs gledanja na ovaj ili onaj fenomen, nego da se stvari nazovu pravim imenom, i to bez zadrške. (Stjepan Mesić)

Ova knjiga nije žalopojka za romantičnim vremenima kada su se politikom i novinarstvom bavili ozbiljni i odgovorni ljudi. Tekstovi Zlatka Dizdarevića i Tomislava Jakića ne govore primarno o onome što su politika i novinarstvo nekoć bili i značili, oni govore o onome što te dvije devastirane profesije mogu i trebaju biti; brana manipulacijama i proturanju prizemnih interesa pod ispraznim egidama ovih idealizama i onih radikalizama. (Ivica Đikić)

“Zašto” nestaje u novinarstvu

“Kada sam osamdesetih godina izvještavao iz Libanona, upoznao sam legendu svjetskog novinarstva Roberta Fiska koji je još tada primijetio da zapadno novinarstvo odgovara samo na tri pitanja “ko”, “kada” i “gdje”, a redovito izostavlja “zašto”. Nažalost informacije više ne služe da bi se nešto objasnilo, nego da bi se netko ili nešto promoviralo”, naglasio je Dizdarević.

DSC_8177

Dugogodišnji kolumnist »Novog lista«, urednik ratnog »Oslobođenja«, dopisnik s Bliskoga istoka i ambasador BiH u Hrvatskoj te Jordanu, Siriji i Libanonu Zlatko Dizdarević istakao je i da se politika danas vodi u korporacijama, bankarskim i imperijalnim krugovima, gdje cirkulira kao produžena ruka raznih interesa i lobija.

Nostalgični smo prema novinarstvu u kome vijest nije senzacija

Tomislav Jakić navodi da je riječ o političkim kolumnama, jer su obojica cijeli život novinari, s izuzetkom perioda koji su proveli u diplomatskim službama. Ističe da su tekstovi u pravilu inspirisani aktuelnim događajima, a karakterizira ih da se suprotstavljaju gledanju na stvari koje se kroz većinu medija nameće javnosti.

“Nostalgični smo prema novinarstvu u kome vijest nije senzacija, nego je vijest događaj od javnog značaja. Ali za to je ipak potrebno povećati svijest javnosti”, istakao je Tomislav Jakić.

DSC_8202

Tomislav Jakić je upozorio da mediji posljednih 25 godina bezdušno manipuliraju javnošću. “Danas je vijest ono što se prodaje, a ne ono što je uistinu relevantno, odnosno događaj od općeg društvenog značaja. Mediji su nekad, pogotovo televizija, isključivo služili za obrazovanje, informiranje i zabavu, a bojim se da danas obrazovanja nema, informacija je postala dezinformacija, a zabava estradizacija.”

Politika kao nadmoć, a ne perspektiva mogućnosti

“Vrijednost knjige je nesumnjiva, pogotovo s povijesne perspektive. Knjiga na sjajan način nudi dubinske analize Bliskog istoka, kao i područja bivše Jugoslavije te njihovog odnosa u europskim integracijama”, istakao je prof.dr. Lovrenović.

dul

Prof. dr. Dubravko Lovrenović

Prof. dr. Dubravko Lovrenović dodao je kako poslije čitanja ove knjige ne vidi izlaz, jer je situacija danas i osjetno lošija nego prošle godine kada je ova knjiga i nastala.

di

Prof. dr. Dino Abazović

Prof. dr. Dino Abazović smatra da u knjizi “Istina iza vrata” postoji  puno polemičkih tekstova s kojima se  možda i ne bi složio, ali je poručio da je ovome društvu i potrebna kultura neslaganja.

“Glavni je problem što javnost ne sudjeluje u kreiranju politike te se njome najviše i manipulira”, smatra, između ostalog,  prof. dr. Abazović.

Uskoro donosimo i video prilog.

DSC_8207

DSC_8226

DSC_8230

Video: Đani Böhm

tačno.net
Autor/ica 8.12.2015. u 14:21