Knjiga “Sarajevo moj grad”

tačno.net
Autor/ica 4.6.2013. u 07:52

Knjiga “Sarajevo moj grad”

Foto: D. ĆUMUROVIĆ | Sa sinoćnjeg predstavljanja u Bosanskom kulturnom centru

“Sarajevo moj grad” naziv je knjige grupe autora koja je sinoć predstavljena u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu, objavljene u izdanju IK Rabic, čiji i sam naslov govori o čemu je riječ u njoj. U knjizi se nalaze tekstovi 19 autora koji pričaju priču o Sarajevu iz različitih kutova

Piše: Angelina Šimić

Među tim tekstovima nalaze se i tekstovi i pjesme autora koji više nisu među živima kao što su Ivo Andrić, Zuko Džumhur, Izet Kiko Sarajlića i Tin Ujević.

Povijest življenja

Urednik knjige “Sarajevo moj grad” Željko Ivanković kazat će da se radi o knjizi čija oznaka na naslovnoj stranici govori o tome da je riječ o prvoj knjizi jednog serijala posvećena Sarajevu u kojemu autori različitih profila ispisuju priču o Gradu.

Iako je knjiga objavljena prije pet-šest dana, Ivaković će kazati da je već bilo onih koji su pitali zašto nisu pozvani, što je “zapravo najljepši znak da je ova knjiga pronašla put do onih koji su zainteresirani”. Ivanković će dodati i da je sa zadovoljstvom kao urednik čitao tekstove autore koji su pišući o Sarajevu, o svojim ulicama, o ulicama svojih djetinjstava napisali sjajne, zanimljive, vrlo čitljive tekstove. Također, kazat će da se u ovoj knjizi može naći u malome povijest življenja na ovom prostoru, potvrdu da je Sarajevo mulitkulturalna sredina, te će dodati da je ovo jednostavno otvorena knjiga, “ona želi biti čitanka o Sarajevu, čitanka za svaku kuću”.

Prisutnima je pozdravne riječi uputio i Goran Mikulić, vlasnik IK Rabic, od kojeg se čulo da je knjiga imala radni naziv “Ulice moga grada”, te da joj je zbog obujma materije naziv promijenjen i da se već sprema druga knjiga o objektima po kojima je grad prepoznatljiv.

Od autora čiji su tekstovi zastupljeni u knjizi, na njezinu predstavljanju sudjelovali su dr. Esad Bajtal koji je za Sarajevo kazao da je jedna povijesno i ljudski velika priča, a da je ova knjiga samo priča o toj priči. Zbirka estetiziranih prošlosti Sarajeva koja nam vraća davno izgubljeno, a tako blisko lice grada i time mu podaruje neki novi život. Govorenje Hajrudina Somuna bilo je priča o vlastitoj prošlosti.

Priča nije završena

U knjizi o Latinskoj ćupriji piše Josip Vričko, koji je kazao da priča o njoj nije završena jer se iduće godine obilježava u Sarajevu 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, a ista takva svečanost će biti obilježena i u Andrić gradu.

Od autora koji su sudjelovali na predstavljanju knjige bili su i Slobodan Stajić, Zlatko Dizdarević, a prisutnima se obratio i Mladen Jeličić Troka, svoj je tekst pročitao i Josip Pejaković, a pjesmu Izeta Kike Sarajlića Vesna Mašić. Prvi put je pjesmu “Bjelave dom” izveo Senad Bostandžić, a jednu je pjesmu otpjevao i Dragan Danilović.

I gdje bi priče o Sarajevu bilo bez sevdalinke. S njom je predstavljanje knjige počelo i završilo, odnosno uz Zanina Verbića i saz.

Oslobođenje

tačno.net
Autor/ica 4.6.2013. u 07:52