Predstavnica OSCE-a za slobodu medija izrazila saučešće povodom smrti novinara Željka Kopanje

tačno.net
Autor 9.8.2016. u 16:53

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija izrazila saučešće povodom smrti novinara Željka Kopanje

Foto: Promo / Promo

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović danas je izrazila duboku tugu nakon smrti Željka Kopanje, novinara i vlasnika Nezavisnih novina, koji je preminuo 8. augusta.

“Izgubili smo neustrašivog i posvećenog novinara te nadasve inspirativan uzor za mlade novinare u Bosni i Hercegovini,” izjavila je Mijatović. “Moje iskreno saučešće upućujem njegovoj rodbini, kolegama i prijateljima.”

Tokom svoje karijere Kopanja je dobio mnoge prestižne nagrade, uključujući  međunarodnu nagradu za slobodu medija od strane Odbora za zaštitu novinara, te nagrade Hellman/Hammett koju dodjeljuje Human Rights Watch. 1999. godine Kopanja je skoro izgubio život u napadu automobil bombom nakon izvještavanja o ratnim zločinima na Balkanu tokom 1990-ih. Počinioci napada su još uvijek na slobodi.

“Kopanja je platio vrlo visoku cijenu za svoje izvještavanje kao israživački novinar u potrazi za istinom”, izjavila je Mijatović. “ Napad iz 1999. godine treba biti podsjetnik zašto nekažnjivosti za zločine protiv novinara nikad ne trebaju prevladati.”

tačno.net
Autor 9.8.2016. u 16:53

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija