Premijera “Ćelave pjevačice” u NPM-u: poziv na djelovanja iz grada apsurda

tačno.net
Autor/ica 12.9.2017. u 15:02

Izdvajamo

  • “Ćelavu pjevačicu” nazivaju komadom apsurda, i nigdje nije bilo logičnije postaviti to djelo kao u Mostaru, gradu punom apsurda, rekla je. “Naši likovi pričaju o raznim besmislicama, o 'senzacionalnim temama'..., a niko ne djeluje, niko ne radi, svi pričaju... Naša poruka je: 'Do kada ćemo pričati u prazno?' Ovo je poziv na djelovanje. Svi smo mi Ionescovi likovi iz komada 'Ćelava pjevačica'”, rekla je Kaikčija.

Povezani članci

Premijera “Ćelave pjevačice” u NPM-u:  poziv na djelovanja iz grada apsurda

Narodno pozorište Mostar novu umjetničku sezonu 2017/2018 svečano će otvoriti premijerom predstave “Ćelava pjevačica” u petak, 15. 9. 2017. u 20 sati na Velikoj sceni. Tekst Eugènea Ionesca režira Lajla Kaikčija. Scenografiju i kostimografiju predstave potpisuje Sabina Trnka, a adaptaciju i dramaturgiju Adnan Lugonić. U predstavi igraju Emir Sejfić, Maja Zećo, Emir Spahić, Dina Mušanović, Andrea Aković i Saša Oručević.

Povodom početka nove umjetničke sezone i premijere predstave “Ćelava pjevačica”, u NPM-u danas je održana konferencija za novinare.

Press konferencija NPM

Direktor NPM-a Almir Mujkanović najavio je ambiciozniji repertoar i naglasio da NPM u novu sezonu ulazi s optimističnijim i bogatijim programom, sve u cilju ustrajavanja na ideji da se publici pruži kvalitetan umjetnički sadržaj. Uz premijeru “Ćelave pjevačice” – predstave koja će biti neobična ne samo publici u Mostaru nego i mnogo šire – u ovoj sezoni najavio je i nove programe: bogat koncertni program, književne tribine u svrhu promocije lijepe riječi, popularizacije čitanja i živog susreta autora i publike te razmjene gostovanja s drugim teatrima. Tako je za prve programe kada su u pitanju koncerti Mujkanović najavio gostovanje talijanskog muzičara Vinicija Capossele u NPM-u 20. 9., koji se radi u saradnji s Ambasadom Italije u BiH, te 12.10. masterclass i koncert klasične gitare višestruko nagrađivanog bh. umjetnika Sanela Redžića. Književni programi počinju 2. 10. promocijom najnovije knjige Marka Tomaša “Regata papirnih brodova”, a nastavljuje se 7. 10. promocijom knjige Davora Diklića “Teatar u ratnom Sarajevu 1992. – 1995.”, koji NPM radi u saradnji s Internacionalnim teatarskim festivalom MESS i u Mostaru se održava u sklopu programa OFF MESS. “Također, u ovoj sezoni bit će urađena rekonstrukcija fasade na jednom dijelu zgrade Narodnog pozorišta kao i uređenje glumačkih kabina. Možda je to malo, ali za nas je to veliki korak, jer ovaj objekt zaslužuje generalnu adaptaciju”, rekao je Mujkanović.

Umjetnički direktor NPM-a Adnan Lugonić, koji je radio adaptaciju i dramaturgiju predstave “Ćelava pjevačica”, govorio je o važnosti komunikacije među pozorištima i umjetnicima, pa je za NPM značajno da u ovoj predstavi ima dvije gostujuće glumice (Mušanović i Aković). “Predstava ‘Ćelava pjevačica’ je neklasična komedija i vjerujemo da će biti osvježenje za mostarsku publiku, ali da će imati i bogat festivalski život. Mislim da smo napravili dobru predstavu za koju već imamo dogovorena i gostovanja”, rekao je Lugonić.

Rediteljica Lajla Kaikčija naglasila je koliko je pozorište važno za jedan grad. “Srce evropskog grada je pozorište i voljela bih da Mostar doživi potpunu rekonstrukciju, kao i Narodno pozorište, jer je pozorište je bilo svakog grada. Bez pozorišta nema ni grada, a sa pozorištem mi se uzdižemo kao narod koji ima svoju kulturu i tradiciju”. “Ćelavu pjevačicu” nazivaju komadom apsurda, i nigdje nije bilo logičnije postaviti to djelo kao u Mostaru, gradu punom apsurda, rekla je. “Naši likovi pričaju o raznim besmislicama, o ‘senzacionalnim temama’…, a niko ne djeluje, niko ne radi, svi pričaju… Naša poruka je: ‘Do kada ćemo pričati u prazno?’ Ovo je poziv na djelovanje. Svi smo mi Ionescovi likovi iz komada ‘Ćelava pjevačica’”, rekla je Kaikčija.

Glumački ansambl predstave, Emir Sejfić, Maja Zećo, Emir Spahić, Dina Mušanović, Andrea Aković i Saša Oručević, govorio je o zadovljstvu zbog rada na tekstu koji se po prvi put postavlja u Narodnom pozorištu Mostar. “Ova predstava je nešto novo u gradu apsurda i možda baš ona bude napokon nešto normalno”, rekao je glumac Saša Oručević. Glumica Dina Mušanović naglasila je da će rad na predstavi pamtiti osim po sjajnom procesu, i po ljudskosti kolega koje su je u Mostaru dočekale i koju nikad neće zaboraviti, a glumica Maja Zećo je rekla da je potpuno oduševljena pristupom rediteljice Kaikčija tekstu “Ćelava pjevačica” te da nije nimalo slučajno raditi Ionescov tekst u ovom gradu i u ovom vremenu.

Predstava “Ćelava pjevačica”, naglašeno je na konferenciji za novinare, je sasvim sigurno nešto novo u gradu punom apsurda…

Prva repriza predstave je u subotu, 16. 9. 2017., a druga repriza u petak, 22. 9. 2017. u 20 sati. Ulaznice za sve izvedbe su u prodaji!

Scena iz predstave Ćelava pjevačica

ULAZNICE

Ulaznice za premijeru predstave “Ćelava pjevačica” (petak, 15. 9. 2017.) po cijeni od 10 KM možete kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Mostar svakim radnim danom od 9 – 14 sati ili rezervisati na telefon 036/550-128. Rezervacija ulaznica se može izvršiti i putem e- maila: marketing@npm.ba, te putem poruke u inbox na facebook stranici Narodnog pozorišta Mostar.

Cijena ulaznice za prvu reprizu, u subotu, 16. 9. 2017. je 10 KM, s popustom za učenike, studente i penzionere 5 KM. Druga repriza predstave je u petak, 22. 9. 2017. u 20 sati. Cijena ulaznice je standardna za predstave u produkciji Narodnog pozorišta Mostar: 7 KM, s popustom za učenike, studente i penzionere 3,50 KM.

Na dan igranja predstave blagajna je otvorena od 9 do 14 sati te od 18 do 20 sati.

tačno.net
Autor/ica 12.9.2017. u 15:02