Premijera Glukove opere Orfej i Euridika

tačno.net
Autor 7.6.2021. u 13:29

Premijera Glukove opere Orfej i Euridika

Foto: Belkisa Beka Abdulović

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu 23. juna s početkom u 20.00 časova premijerno će biti izvedena opera Kristofa Vilibalda Gluka Orfej i Euridika, u režiji Aleksandra Nikolića i koreografiji Aleksandra Ilića, pod dirigentskim vođstvom gosta iz Bugarske Diana Čorbanova.

Scenografiju za predstavi je uradila Dunja Kostić a kostim potpisuje Katarina Grčić.

U podeli su Dragana del Monako, Jadranka, Jovanović, Aleksandra Angelov, Ljubica Vraneš (Orfej), Snežana Savičić Sekulić, Nevena Bridžen (Euridika), Sofija Pižurica, Ivanka Raković Krstonošić (Amor), Hor i Balet Narodnog pozorišta.

„Režija Glukove opere Orfej i Euridika u svetlu Eleusinskih misterija sadrži u sebi četiri ključna pojma koji precizno definišu ovu opersku predstavu koja će biti postavljena u Narodnom pozorištu u Beogradu. To su inovativni operski kompozitor, revolucionar na polju sinteze muzike i drame, jedan od najvećih reformatora opere u istoriji ove scenske vrste Kristof Vilibald Gluk, zatim Orfej i Euridika – centralni mit iz kruga Orfičkih mitova, koji govori o arhetipu umetnika, o vrhunskoj moći produhovljene artističke individue koja može da promeni čak i neumoljive zakone života i smrti kojima svi moramo da podlegnemo, potom Eleusinske misterije – antički mistični kult preklasične Grčke koji je posvećen razumevanju i prihvatanju prirodnog i neizbežnog ciklusa života i smrti i, kao četvrto i poslednje, misterija – ono što se ne može spoznati do kraja, tajna, zagonetka. Svaki od ova četiri pojma nosi sopstvenu vrednost i široko je polje za istraživanje samo po sebi, međutim tek njihove međuzavisne veze praktično otelotvorene u režiji predstave otvaraju vrata ka suštinski inovativnoj scenskoj postavci”, navodi reditelj Nikolić.

Saradnja autorskog dvojca reditelja Nikolića i koreografa Ilića započinje 2015. godine na operi Melanholični snovi grofa Save Vladisavića Svetislava Božića. Od tada su sarađivali zajedno gotovo na svim pojektima, od kojih su opere Rigoleto, Faust, Služavka Gospodarica i plesni projekti Sablazan u dolini Svetog Florijana, Zvezdica Spavalica, Grand Hotel. Saradnja na preko pet različitih produkcija opere Don Đovani W.A. Mocarta (Sarajevo, Beograd, Boston…) donela im je zajednički veliki uspeh nagradu u Ujedinjenim Nacijama i saradnju sa američkim i kineskim umetnicima.

Predstavom će nakon reprize koja je zakazana za 27. juni dirigovati Zorica Mitev Vojinović.

tačno.net
Autor 7.6.2021. u 13:29