Premijera plesne predstave SARA-JE-VO na MESS-u

tačno.net
Autor/ica 29.9.2022. u 14:32

Premijera plesne predstave SARA-JE-VO na MESS-u

Fotografija Fuad Fočo

 

Međunarodna platforma Balkan Dance Project u produkciji Udruženja Živimo baleta premijerno će izvesti plesnu predstavu SARA-JE-VO u koreografiji Edhema Jesenkovića 5. oktobra u okviru Festivala MESS na sceni Pozorišta mladih u Sarajevu.

Ovo je surova i groteskna, ali osetljiva priča o našim prostorima, kršenju pravila i tvrdoglavosti. U izvođenju igrača jakih ličnosti (Ognjen Vučinić Hrvatska, Miona Petrović Srbija, Luka Ostrež i Mojca Majcen Slovenija, Ana Kuzmanović i Emir Fejzić Bosna i Hercegovina) posebno odabranih za Balkan Dance Project 2022, na muziku koju izvodi Basheskia (Leonardo Šarić i Nedim Zlatar).

Životni prostor je sredstvo gde držite sebe, svoj identitet i privatnost. A taj prostor se odnosi i na osećaj unutrašnjeg prostora i sadrži lične uspomene, poznate mirise, ukuse, predmete i prepoznatljiv osećaj doma. To je teritorija koja održava vaše postojanje, sadrži vaša vlastita uverenja i mesto gde skupljate snagu i ljubav, navodi koreograf  Edhem Jesenković.

Balkan Dance Project je međunarodni plesni projekat, nastao 2013. godine na inicijativu Igora Kirova iz Severne Makedonije, Mojce Majcen iz Slovenije i Aleksandra Ilića iz Srbije uz podršku producenata Festivala Velenje iz Slovenije i Udruženja Živimo balet iz Bosne i Hercegovine, sa idejom saradnje i povezivanja mladih scenskih umetnika iz regiona, te promocije i razvoja modernog i savremenog baleta.

Scenografiju inspirisanu tradicionalnim bosanskim kamenom „Stećkom“ potpisuje Adis Fejzić, kostim Anida Kapo, a izvršna producentkinja predstave je Nataša Hajdarević.

Fotografija Fuad Fočo

tačno.net
Autor/ica 29.9.2022. u 14:32