Preminula nobelovka Nadine Gordimer

tačno.net
Autor/ica 15.7.2014. u 10:23

Preminula nobelovka Nadine Gordimer

Južnoafrička književnica Nadine Gordimer, dobitnica Nobelove nagrade za književnost 1991. godine, preminula je u 90. godini.  Ostat će upamćena kao jedna od najvećih boraca protiv rasne diskriminacije i aparthejda

U 90. godini je preminula Nadine Gordimer, južnoafrička književnica, najveći borac protiv aparthejda u književnosti i dobitnica Nobelove nagrade, prenosi Anadolija.

Porodica poznate nobelovke je potvrdila da je preminula jučer u snu u svom domu u Johannesburgu.

Bila je ponosna, ne samo zato što je dobila Nobelovu nagradu za književnost 1991. godine, nego i zato što je svjedočila  na suđenju 1986. godine i doprinijela spašavanju života 22 pripadnika Afričkog nacionalnog kongresa (ANC) koji su bili optuženi za izdaju – navela su njena djeca u saopćenju.

Književnica je bila kćerka židovskih imigranata koji su došli iz istočne Evrope. Kao Južnoafrikanka, odbila je da napusti svoju zemlju čak i u najmračnijim satima apartheida, režima rasne segregacije između 1948. i 1994.

Nakon dolaska demokracije 1994. godine, nije oklijevala da ukaže na mane nove vlasti koju su formirali nasljednici Nelsona Mandele.

Nakon smrti Gordimerove, južnoafrička vlada je u pisanom saopćenju izrazila duboko žaljenje zbog toga.

“Njena velika želja i borba za okončanje aparthejda je u njenim djelima dobila svojevrsno oličenje, a uprkos pritiscima i cenzuri sistema, ona se okretala ljubavi, prijateljstvu”, navodi se u saopćenju vlade.

Gordimer je svoj prvi roman napisala sa 15 godina, a tokom karijere je napisala veliki broj zapaženih djela, među kojima 15 romana i više od 100 novela. Najistaknutiji romani su Gordimerove su “Pokojni građanski svijet”, “Počasni gost’, “Konzervator”, “Priča moga sina”, “Kućni pištolj”, i “Skok”.

tačno.net
Autor/ica 15.7.2014. u 10:23