Preminuo Bata Živojinović

tačno.net
Autor/ica 23.5.2016. u 10:31

Preminuo Bata Živojinović

Legendarni glumac Velimir Bata Živojinović preminuo je sinoć u 22:45 sati u bolnici Sveti Sava u Beogradu, saznaju “Novosti”.

Koji dan pre vaskršnjih i prvomajskih praznika, zdravlje Bate Živojinovića naglo se pogoršalo. Upućen je u bolnicu “Sveti Sava”, gde su ga lekari ove bolnice, posle teškog moždanog udara, pre četiri godine, oporavili. Bio je pod svakodnevnim nadozorom lekarskog tima, piše ovaj list.

Pre ovog moždanog udara, Bati je 2006. oslabilo srce. Bila je to godina posle optužbi da mu je sin Miljko jedan od onih iz “stečajne mafije”.

Srčani, a potom moždani udar, pa gangrena koju je pokušavao da izleči na Kubi. Uz to, kako pišu Novosti, Živojinović se 2014. godine povredio na snimanju filma “Led”. To je, veruju lekari, “preseklo” dobijenu protivgangrenoznu terapiju. Bolest je napredovala – do ovih dana, kada je stručni tim kardiovaskularne bolnice “Dedinje”, uz saglasnost porodice, odlučio, krajem protekle nedelje, da Bati amputira deo leve noge i pokuša da mu produži život, prenose Novosti.

Živojinović je rođen 1933. godine. Glumio je u više od 280 filmova i televizijskih serija. Snimao je filmove na prostorima svih nekadašnjih republika SFRJ. Jedan je od najvećih glumaca srpske i jugoslovenske kinematografije, s velikim brojem glavnih uloga u filmovima. U filmu je debitovao 1955. godine u “Pesmi sa Kumbare”, Radoša Novakovića. U pozorištu je proveo samo nekoliko godina.

Njegovu karijeru obeležile su raznovrsne uloge, a najveći uspeh je postigao filmovima snimljenim tokom sedamdesetih. Film koji je obeležio njegovu karijeru, ne samo u zemlji, već i u Kini, gde je i do današnjih dana popularan, bio je “Valter brani Sarajevo” iz 1972. Svi pamte “Kozaru”, “Operaciju Beograd”, “Bitku na Neretvi”… Glumio je i u brojnim komedijama i serijama.

Bavio se i politikom, bio je član Saveza komunista Jugoslavije, prijatelj sa Josipom Brozom Titom, a  1990. ušao u SPS. Bio je poslanik u pet saziva parlamenta.

Kandidovao se za predsednika Srbije 2002. godine, ispred SPS, kada je Slobodan Milošević, tada u Hagu, podržao, ipak, Vojislava Šešelja. Nakon vanrednih izbora 2003, povlači se iz politike.

N1

tačno.net
Autor/ica 23.5.2016. u 10:31