Preminuo kontroverzni književnik i publicist Christopher Hitchens

Autor/ica 16.12.2011. u 12:52

Preminuo kontroverzni književnik i publicist Christopher Hitchens

LONDON – Christopher Hitchens, britanski pisac, književni kritičar i novinar, preminuo je u 62. godini u bolnici u Texasu od raka jednjaka, zapravo od upale pluća koja je nastala kao komplikacija te bolesti.

Hitchens je bio jedan od najznačajnijih britanskih autora, ali je istovremeno smatran i američkim autorom, s obzirom na to da je karijeru uglavnom gradio u SAD-u. Pisao je kolumne za Vanity Fair, The Times Literary Supplement, the Daily Express, the London Evening Standard, Newsday i The Atlantic.

Bio je i kontroverzna i hvaljena ličnost, poznat po oštrom kritiziranju Henryja Kissingera, Billa i Hillary Clinton te Majke Tereze.

Hitchens je mnogo pisao i o ratu u BiH. U jednom intervjuu je kazao da je mislio da nikada u životu neće u Europi vidjeti masovna ubojstva, mučenje civila i silovanje žena, ali vidio je to u BiH. Kritizirao je još tada mnoge svoje kolege da podržavaju režim Slobodana Miloševića.

Hitchens je tvrdio da se Jugoslavija bori između multietničkog pluralnog društva koje zastupa Alija Izetbegović i fašističkog režima Miloševića koji zagovara etnički čistu zemlju, a isticao je da mu je Tuđman jednako mrzak kao i Milošević.

Prepoznat je kao nositelj pokreta “Novog ateizma”, a sebe je opisivao kao antiteista i poštovatelja filozofskih vrijednosti prosvjetiteljstva.

Tvrdio je da bi osoba mogla biti ateist i priželjkivati da je vjerovanje u Boga ispravno, ali da je antiteist termin za koji želi da uđe u cirkulaciju, jer označava nekoga kome je drago da ne postoje dokazi za takvu tvrdnju.

Vjerovao je da je koncept Boga ili vrhovnog bića totalitarno vjerovanje koje uništava slobodu te da bi slobodni izričaj i znanstvena postignuća trebali zamijeniti religiju kao sredstvo podučavanja etike i definiranja ljudske civilizacije.

Zbog svojih stavova često je bio uhićivan, a izbačen je i iz Laburističke stranke zbog protivljenja ratu u Vijetnamu. Kasnije je odmakao od ljevice.

Nakon napada na WTC 11. rujna 2001. godine svađao se s Noamom Chomskyim i ostalim koji su tvrdili da je američka vlada umiješana u napad. Podržavao je američki rat u Iraku.

U lipnju 2010. godine dijagnosticiran mu je rak, o čemu je često pisao u svojim kolumnama.

Autor/ica 16.12.2011. u 12:52