Preminuo pisac i sociolog Aleš Debeljak

tačno.net
Autor/ica 29.1.2016. u 15:34

Preminuo pisac i sociolog Aleš Debeljak

Foto: Miha Fras

In memoriam

Aleš Debeljak (1961 – 2016)

U prometnoj nesreći u 55. godini poginuo je slovenački pjesnik, eseijsta, prevoditelj, urednik, kritičar i profesor Aleš Debeljak. Objavio je 14 knjiga eseja i osam knjiga pjesama, preveo izabrane pjesme Johna Ashberyja i knjigu o sociologiji znanja i uredio više antologija. Za svoj rad je dobio nekoliko međunarodnih, jugoslovenskih i slovenačkih priznanja, uključujući i nagradu čitatelja za najbolji esej desetljeća u američkoj reviji World Literature Today, nagradu Prešernove Fundacije i priznanje Ambasador znanosti Republike Slovenije te u dva navrata Jenkovu nagradu.

Za njegovo pjesništvo je karakterističan dijalog sa modernističkom tradicijom i egzistencijalističkim mišljenjem, u kojem  odjekuju ratni događaji iz nekadašnje Jugoslavije i posljedično osjećaji tjeskobe u intimnom životu pojedinca i obitelji. U knjizi Nezavršene himne iz 2000. njegova se poezija tematski pomjera ka erotizmu. U zbirci Ispod površine (2004) ritmičnim govorom otkriva svijet potpoljenih monarhija i sjećanja, svijet rasprava i poraza, ljudske opsjednutosti nasiljem i sladostrašću.

U esejistici je Aleš Debeljak bio ‘među utemeljiteljima slovenačkog postmodernizma, posvetio se istraživanju slovenačke  književnosti i književne kritike, a o temi Europa i Europska unija nudio je razmišljanja o sudbini Slovenaca i Slovenije u Europi 21. stoljeća’, zabilježeno je u Velikom slovenačkom biografskom leksikonu.

Debeljak je jedan od najviše prevođenih suvremenih slovenačkih pjesnika i esejista. Njegove knjige i tekstovi su objavljeni  u prijevodu na engleski, njemački, francuski, španjolski, katalonski, italijanski, rumunjski, bosanski, hrvatski, srpski, makedonski, poljski, slovački, češki, litvanski, albanski, finski, madžarski i japanski jezik.

Diplomirao je filozofiju i komparativnu književnost  na Filozofskom fakultetu u Ljubljani i doktorirao na temu sociologije kulture na Sveučilištu Syracusa u New Yorku. Od 2004. bio  je redovni profesor na Fakultetu društvenih znanosti u Ljubljani.

Mladina.si

tačno.net
Autor/ica 29.1.2016. u 15:34