Preminuo profesor Željko Grahovac

tačno.net
Autor/ica 16.2.2023. u 10:18

Preminuo profesor Željko Grahovac

Foto: Arhiv

Zenički književnik, pjesnik, književni kritičar i profesor Željko Grahovac preminuo je jučer, 15. februara, u 68. godini.

Vijest o smrti Grahovca, koji je do penzionisanja bio zaposlenik Gradske biblioteke u Zenici, potvrdio je i bivši direktor te ustanove Haris Abdagić, koji se od bivšeg kolege oprostio i na svom Facebook profilu.

“Otišao je moj Željko. Bol, premda boje Božije milosti, zaledila je srce, zaledila riječi”, napisao je Abdagić.

Željko Grahovac rođen je 1955. godine u Zenici, gdje je završio osnovnu školu te gimnaziju, a 1979. godine diplomirao je na katedri za filozofiju i sociologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Kako se ističe u njegovoj biografiji na Facebook stranici Gradske biblioteke Zenica, s kojom je surađivao i nakon penzionisanja, Grahovac je svoje stručne radove, ali i pjesničke tekstove objavljivao u dvadesetak književnih časopisa u Bosni i Hercegovini i okruženju.

Grahovac je radio i kao predavač u srednjoj školi, kao urednik u GIK “OKO” iz Sarajeva i kao bibliotekar-informator u Gradskoj biblioteci u Zenici.

Pjesnik, književni kritičar i esejist, aktivno se bavio književnošću pune četiri decenije.

Objavio je zbirke poezije, monografske knjiživnokritičke studije, knjige eseja i kritika, panoramu najnovije bh. poezije, antologije sa studijama, tekstove poezije, eseja, kritičkih osvrta i studija objavljivao u dvadesetak književnih časopisa u BiH i u okruženju.

Njegova djela prevedena su na slovenski, makedonski i njemački jezik.

Šesta knjiga zeničkog književnika “Amfora u snijegu” objavljena je u aprilu prošle godine u Gradskoj biblioteci Zenica.

Član Udruženja književnika BiH bio je od 1988, a od 1998. godine i član Društva pisaca u BiH, u kojem je bio i urednik časopisa “Život“.

RadioSarajevo.ba

tačno.net
Autor/ica 16.2.2023. u 10:18