Preminuo Vojislav Vujanović, istaknuti likovni, pozorišni i književni kritičar

tačno.net
Autor 11.1.2018. u 15:12

Preminuo Vojislav Vujanović, istaknuti likovni, pozorišni i književni kritičar

Sinoć je u Sarajevu u 81. godini života preminuo Vojislav Vujanović, istaknuti likovni, pozorišni i književni kritičar.

Vojislav Vujanović je rođen u Gredi kod Bosanske Gradiške 1937. godine. Školovao se u Banjoj Luci, Zagrebu, Sarajevu i Beogradu. Diplomirao je Orijentalnu filologiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Radio je kao novinar u OslobođenjuVečernjim novinama i Radio Sarajevu. Bio je član redakcije studentskog lista Naši dani, časopisa Pozorište, Trećeg programa Radio Sarajeva i časopisa Stećak.

Poeziju je počeo pisati od rane mladosti, a kasnije se opredijelio za pisanje pozorišne, likovne i književne kritike. Studije, eseje i kritike objavljivao je u gotovo svim značajnijim listovima i časopisima u BiH i bivšoj Jugoslaviji.

Pored brojnih knjiga iz književnosti i likovne umjetnosti, objavio je više monografija iz oblasti teatarske umjetnosti.

Bio je član Društva pisaca BiH, član Hrvatskog društva za znanost i umjetnost, član Upravnog odbora Srpskog humanitarnog udruženja Dobrotvor, aktivni član i predsjednik Likovne komisije u SKPD Prosvjeta Sarajevo, član redakcije lista FondekoSvijet, te član Upravnog odbora Međunarodnog foruma Bosna, javlja Slobodna Bosna.

Vojislav Vujanović je pisao nadahnute tekstove i za portal tacno.net. Zahvalni i tužni, upućujemo iskreno saučešće njegovoj obitelji.

Neka mu je vječna slava i hvala!

VUJANOVIc VOJO VOJISLAV

tačno.net
Autor 11.1.2018. u 15:12