Priča o bosanskome suncu

tačno.net
Autor/ica 1.7.2015. u 08:53

Priča o bosanskome suncu

Za sve one koji nisu još vidjeli predstavu Male pozorišne akademije koja djeluje u okviru NGO EXILIUM, direktorice Hasije Borić, ovo je jedinstvena prilika da predstavu pogledaju besplatno u okviru Baščaršijskih večeri, 3.7. u 19 sati u velikoj sali BKC-a u Sarajevu.

Napominjemo da je predstava igrana u Narodnom pozorištu, na Šehidskom mezarju Kovači, Franjevačkom teološkom fakultetu, odigrana je i humanitarna predstava za djecu koja boluju od raka u Međunarodnom centru za djecu i omladinu na Grbavici. Na premijeri u Narodnom pozorištu 6.1. 2015. publika je desetominutnim stojećim ovacijama izrazila svoju zahvalnost malim učesnicima za ovaj jedinstven umjetnički i humani projekat, a mnogi ovu predstavu, baziranu na narodnoj poeziji naroda Bosne i Hercegovine smatraju najboljom predstavom u protekloj pozorišnoj sezoni. U njoj učestvuju mladi od 7-23 godine starosti, nekoliko članova Male akademije čine djeca sa posebnim potrebama i invalidna djeca. Predstava se u potpunosti prevodi na znakovni jezik. Ovo je poseban ramazanski poklon Male akademije, a predstava traje 1 sat, te će oni koji poste još na vrijeme stići na iftar.

Drugi značajan nastup NGO EXILIUM u okviru Baščaršijskih večeri je nastup velikog slovenačkog kantautora Vlade Kreslina, a na večeri učestvuju Hasija Borić, Mile Stojić, Ahmed Burić, te članovi Male pozorišne akademije. Večer muzike i poezije, na kojoj ćemo se spomenuti i srebreničkih žrtava. Večer se održava 6.7. u 21 sat u prekrasnoj avliji Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti, ulica Sime Milutinovića, preko puta hotela Europa.

U povodu predstave Priča o bosanskome suncu rediteljica Hasija Borić je napisala:

Djevojka je suncu govorila

Čitajući narodnu lirsku poeziju, koja, po mom mišljenju, spada u same vrhunce književnosti napisane na našem jeziku, primijetila sam da se tu često pojavljuje imenica «sunce». Ali ne sunce kao astronomski centar naše galaksije, već sunce kao metafora ljubavi, topline, bliskosti i ljepote. Djevojka je suncu govorila, žarko sunce ljepša sam od tebe… «Sunce moje!» znači živote moj, jer sunce je živodajno i životvorno, kako bi to rekao naš genijalni pjesnik. Priča o bosanskome suncu inspirirana je tom narodnom metaforom, jer, iako je zajedničko svim bićima na zemlji, svaki narod pjeva svoju pjesmu o suncu. Na temelju ovog narodnog blaga nastale su uspavanke, sevdalinke, svatovske pjesme, tužbalice za izgubljenom ljubavi. U svima njima je pohvala suncu, jer najveće sunce je čovjek.

Idući tim tragom, izabrala sam jednu kolajnu naše narodne lirike i uvela je u svijet mladih. Iako je današnja mlada generacija okrenuta tekovinama globalizacije, duboko sam uvjerena da u ovim pjesmama ona može pronaći svoj identitet i iskon. Živeći u jednom dehumaniziranom svijetu, svijetu gdje su jedine vrijednosti novac i profit, često zaboravljamo na naše najbliže, kojima nedostaju riječi ljepote i pjesme. Zbog toga sam u projekat uključila i one mlade dragulje, koji su već od djetinjstva suočeni sa poteškoćama, a koji također sijaju među nama poput mladih sunaca. Djeca i mladi svih uzrasta i svih socijalnih slojeva, igrajući i pjevajući u ovoj predstavi, čine jednu pohvalu suncu i životu koji se posvuda oko nas runi i osipa u ovoj našoj društvenoj pomrčini. I ja sam im na tome silno zahvalna.

tačno.net
Autor/ica 1.7.2015. u 08:53