PRIČE O DISKRIMINACIJI I SARAJEVSKOM ATENTATU U FOKUSU TREĆEG FESTIVALSKOG DANA

tačno.net
Autor/ica 5.10.2014. u 14:52

PRIČE O DISKRIMINACIJI I SARAJEVSKOM ATENTATU U FOKUSU TREĆEG FESTIVALSKOG DANA

 

Treći festivalski dan 54. MESS ponudit će tri predstave koji će zadovoljiti ukuse svih ljubitelja teatarske umjetnosti. Prva na repertoaru će biti predstava talijanskog Pontadera teatra, “Ti! Svi su dobrodošli“, u režiji Roberta Baccija koja će svoje igranje imati u Kamernom teatru 55 sa početkom u 18 sati. Predstava je zasnovana na posljednjim stranicama nedovršenog Kafkinog romana “Amerika“ i govori o tragikomediji “zapošljavanja“ odnosno tehnikama intervjuiranja, testovima i metodologiji koja se koristi u procesu selekcije kandidata/kinja koji će dobiti posao.

U 20 sati, Narodno pozorište će biti mjesto igranja predstave “Četrnaesta“ u režiji Ane Đorđević i produkciji Narodnog pozorište Republike Srpske. “Četrnaesta“ se bavi kontekstom atentata koji je izvršio Gavrilo Princip na austrougarskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda, te se odmiče od uobičajenih političkih odgovora koji se nude i na stvari gleda iz ugla umjetnosti.

Festivalski dan će zatvoriti predstava “Koštana“ koja na specifičan način govori o balkanskom patrijarhalnom ustrojstvu koji se danas kosi sa mnogim zakonima i normativima o ljudskim pravima. Predstava se primarno bavi položajem Roma u društvu te kroz mnoge primjere ukazuje na diskriminatorno postupanje društva i kršenje osnovnih ljudskih prava. Predstavu je režirao direktor Narodnog pozorišta Subotica, Andraš Urban, a gledatelji će je moći pogledati u Sarajevskom ratnom teatru od 22 sata.

Po običaju, festivalski dan će započeti MESSpressom u Delikatesnoj radnji u 10 sati i 30 minuta, gdje će se predstavnicima medija i ljubiteljima teatra predstaviti protagonisti predstava “Ti! Svi su dobrodošli“, “Koštana“ i “Balkanski rekvijem“.

Publika se posebno obavještava da se pomjeraju termini igranja dvije predstave u utorak 07. oktobra. Tako će predstava “Skupština“ svoje igranje imati u Narodnom pozorištu u 20 sati i 15 minuta, a predstava “Utroba kita“ u sarajevskom ratnom teatru u ponoć.

Kompletan program 54. MESS-a može se pronaći na www.mess.ba.

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 5.10.2014. u 14:52