PRIJEDOR GRAD GENOCIDOM UNESREĆEN: Zapisano u danu bijelih traka

Gradimir Gojer
Autor/ica 18.6.2019. u 13:06

PRIJEDOR GRAD GENOCIDOM UNESREĆEN: Zapisano u danu bijelih traka

Tri godine zaredom režirao sam teatarske predstave u Prijedoru. Nisu bile neuspjele. Dapače, sa predstavom Grobnica za Borisa Davidoviča na Pozorišnim, kazališnim igrama BIH polučili su članovi Pozorišta Prijedor izniman uspjeh. Prvi put u svojoj povijesti prijedorski teatar je bio najbolji. A nagrađeni su i redatelj predstave i glumica Ljiljana Čekić. Teatarska kritika je za ovo ostvarenje imala samo riječi superlativom opervažene, a predstave Zločin i kazna i Petkutin i Kalina, prema dramskim partitama Dostojevskog i srpskog klasika Pavića bile su takođe i od publike i od recentne kritike iznimno hvaljene.

Dok sam režirao tri svoje prijedorske predstave nisam razmišljao o tome u kojem gradu postavljam predstave dragih pisaca.

A kada su prošle predstave, kad su se smirile moje teatarske strasti, jednoga dana iritiran općim nacionalizmom i nadirućom i prisutnom fašizacijom u toku i poslije agresije na Bosnu i Hercegovinu, demonstrirao sam pred američkom ambasadom u Sarajevu zbog položaja Srebreničana i Srebreničanki. Pridružile su mi se srebreničke majke i dva tri građanina Sarajeva. Nakon toga, kao zahvalnost za moj teatarski (uspješan!!!) angažman, dočekao me je politički paškvil na stranicama banjalučkog Glasa Srpske u kojem me je direktor prijedorskog Talijinog hrama častio izjavom u kojoj veli da ja govorim protiv Republike Srpske i da zato neće dozvoliti da ikada više režiram u Prijedoru…

Danas, na dan bijelih traka, kada se podsjećamo genocida u Prijedoru, jer i u Prijedoru je počinjen genocid nad Bošnjacima i Hrvatima, sjećam se svojih prijedorskih dana i javno obećavam dok ovim gradom stoluje Marko Pavić i teatrom upravlja direktor Baroš, u širokom luku ću obilaziti ovaj grad obilježen genocidom.

Nikada više u grad u kojem gradonačelnik, negdanji istražitelj Karadžićevih logora smrti, ne dozvoljava da se obilježe mjesta masovnog stradanja Bošnjaka i Hrvata.
Doviđenja Prijedorčanke i Prijedorčani, oprostite, ali fašisti me ne zanimaju.

Gradimir Gojer
Autor/ica 18.6.2019. u 13:06