Priopćenje ravnatelja riječkih ustanova u kulturi povodom prijetnji Oliveru Frljiću

tačno.net
Autor/ica 17.3.2016. u 11:10

Izdvajamo

  • Stoga mi, ravnatelji riječkih ustanova, dižemo svoj glas protiv huškačkih metoda i linča koje svojim javnim izjavama pojedini političari potiču, a država šutnjom odobrava jer ono što danas proživljava naš kolega sutra čeka nas i sve one koji imaju potrebe za kulturom kao nasušnim prostorom slobode.

Povezani članci

Priopćenje ravnatelja riječkih ustanova u kulturi povodom prijetnji Oliveru Frljiću

Donosimo pripćenje ravnatelja riječkih ustanova u kulturi povodom prijetnji Oliveru Frljiću.

Zgroženi atmosferom zastrašivanja i skandala koja se gradi oko HNK Ivana pl. Zajca i njegova intendanta Olivera Frljića, mi, ravnatelji riječkih ustanova kulture, smatramo takve pojave nedopustivima u civiliziranom društvu i uređenoj državi.

Kultura je oduvijek bila prostor slobode, a sloboda govora, mišljenja, izražavanja, informiranja i kretanja preduvjet je kulturnog djelovanja. U našem svakodnevnom radu trudimo se svim našim građanima, pogotovo mladim naraštajima, omogućiti ostvarenje njihovih kulturnih potreba i poticati stvaralačke ambicije. Kultura je ono čime se hvale i ponose sva napredna i demokratska društva koja ne mogu egzistirati bez uljuđenih pojedinaca.

Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca jedna je od najvažnijih ustanova u kulturi ne samo u gradu Rijeci, Primorsko-goranskoj županiji već i u Hrvatskoj, predvodnik slobode stvaralaštva. Intendant te institucije naš je kolega i sugrađanin koji je za svoj rad nagrađen brojnim domaćim i međunarodnim nagradama.

Rijeka je kandidat za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, što bi bila kruna svih naših nastojanja da svoj kraj i Hrvatsku predstavimo svijetu kao slobodnu zemlju kreativnih i kulturnih ljudi.

Zato otvorene prijetnje i teror nisu samo nedopustivi udar na samo jednog čovjeka i instituciju koju vodi, već na sve nas, na sve građane koji ovdje žive i koji žele da Rijeka ostane zapamćena kao kulturna prijestolnica, a ne mjesto nasilja nad kulturom.

Stoga mi, ravnatelji riječkih ustanova, dižemo svoj glas protiv huškačkih metoda i linča koje svojim javnim izjavama pojedini političari potiču, a država šutnjom odobrava jer ono što danas proživljava naš kolega sutra čeka nas i sve one koji imaju potrebe za kulturom kao nasušnim prostorom slobode.

Posljednji je trenutak da kao slobodni pojedinci i građani ustanemo protiv nasilja koje je samo u najmračnijim povijesnim razdobljima nasrtalo na kulturne djelatnike i ustanove.

Zrinka Kolak Fabijan, ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka
Gorana Tuškan, v.d. ravnateljice Gradske knjižnice Rijeka
Slaven Tolj, ravnatelj Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka
Slobodanka Mišković, ravnateljica Art-kina

mojarijeka.hr

tačno.net
Autor/ica 17.3.2016. u 11:10