Proljeće u Buybooku

tačno.net
Autor/ica 21.4.2020. u 12:41

Proljeće u Buybooku

Dragi Buybookoljupci,

petu godinu zaredom, sada već tradicionalno, kraj mjeseca aprila bit će u znaku “Proljeća u Buybooku”. Ovogodišnju manifestaciju započet ćemo simbolično, 23. 4.  na Dan knjige i autorskih prava i trajat će do kraja aprila. Sva Buybookova izdanja tih sedam dana bit će na popustu od 30 do 50%, izdanja drugih izdavača 20%, a pogodnosti će važiti u sarajevskoj knjižari u Radićevoj ulici kao i na web shopu www.buybook.ba.

Posebno izdavajamo nove naslove iz naše produkcije, kao i one koji će u toku manifestacije pristići iz štampe. Tu su u prvom redu knjige nagrađivanih domaćih autora koje su dobile svoje novo ruho – “Kad sam bio hodža” Damira Ovčine i “Schindlerov lift” Darka Cvijetića, kao i njegov novi, željno iščekivani roman “Što na podu spavaš”. Tu su i dva nova romana Andreja Nikolaidisa i Stefana Boškovića, “Odlazak” i “Ministar”. Prema riječima urednika Krune Lokotara, “Odlazak” je u trenutnoj situaciji posebno aktuelan roman – “Epitaphios logos, posmrtni govor je podnaslov ovog romana, i on to jest, jer s korona epidemijom smo već zagazili u novo doba, a ovaj roman pokazuje odakle smo došli, možda čak i zašto smo došli tu gdje jesmo.“ “Ministar” je s druge strane dinamičan psihološki triler, prema riječima Dragane Erjavšek, možda i najbolji objavljen roman u Crnoj Gori u posljednjih desetak godina.

Iz naše produkcije izdavajamo i nove naslove dobro poznatih stranih autora. “Svi bismo trebali biti feminsti i feministkinje” Chimamande Ngozi Adichie modifikovana je verzija govora održanog 2012. godine na TEDxEustonu, godišnjoj konferenciji u čijem fokusu je bila Afrika. Autorica je tom prilikom govorila o feminizmu i ne sluteći koliko će njen govor postati važan. “Zavjesa” je veoma osoban zapis u susretu mnogima omiljenog autora Kadera Abdolaha s majkom u Dubaiju u januaru 2017. godine. Dok majka postepeno nestaje u svijetu demencije, oni razmjenjuju misli o svojoj porodici, porodičnoj kući, zajedničkoj domovini, odlasku, starenju i onome što im donosi budućnost. Iz štampe nam stiže i drugi dio trilogije “Vernon Trodon”, francuske spisateljice Virginie Despentes koja se danas smatra jednom od najvažnijih feminističkih autorica. Kroz priču o naslovnom junaku ona otkriva univerzalno društvo poludjelo od pohlepe, straha i nemilosrdnosti.

Zadovoljstvo nam je predstavi i dva nova autora u Buybookovoj produkciji. Dvije stotine godina nakon Mary Shelly, irački pisac Ahmed Sadavi napisao je roman “Frankenštajn u Bagdadu” o čistaču ulica koji s krhotinama prekrivenih ulica Bagdada skuplja dijelove ljudskih tijela u nadi da će im omogućiti propisnu sahranu. I ne sluti da će stvoriti čudovište, a talas jezivih ubistava zaprepastiti njegove sugrađane. Luís Fernando Veríssimo, brazilski pisac autor je romana “Špijuni” koji odaje počast klasičnim krimi i špijunskim romanima autora poput Johna le Carréa i Grahama Greena. Sve počinje kada se na stolu frustriranog urednika male izdavačke kuće završava tajanstveni rukopis: knjiga koju mu u dijelovima šalje “Prijateljica” – svjedočanstvo, vapaj u pomoć, oproštajno pismo – čiji bi sadržaj autoricu doveo u opasnost.

Kao i uvijek, mislili smo i na naše najmlađe čitaoce za koje smo pripremili prva dva nastavka omiljenog serijala prevedenog na više od 60 jezika i prodanog u više od 400 miliona primjeraka – “Harry Potter i kamen mudrosti” i “Harry Potter i odaja tajni” J. K. Rowling, kao i uspješnicu “Čudo” autorice R. J. Palacio prema kojoj je 2017. godine snimljen istoimeni film s Jacobom Trembleyem i Juliom Roberts u glavnim ulogama. Priča o dječaku neuobičajenog izgleda naučit će čitaoce šta su to prijateljstvo, dobrota, ali i odvažnost uprkos strahu. Posebno izdavajamo toplu i neobičnu priču za djecu, jedne od nauspješnijih i najčitanijih autorica današnjice, Elif Şafak, “Djevojčica koja nije voljela svoje ime.” Knjiga koja uz prelijepe ilustracije ostavlja bez daha, štivo je koje govori o prijateljstvu, dijeljenju, prirodi, mašti i ljubavi prema knjizi, te potiče stvaranje navike čitanja kod mlađih čitalaca.

Pored novih naslova, čitaoci će moći uživati i u nekim starijim naslovima kao što su “Bjeguni” nobelovke Olge Tokarczuk, “Večer u raju” Lucije Berlin, “10 minuta i 38 sekundi u ovom čudnom svijetu” i “Vašljiva palača” Elif Şafak, “Žena na prozoru” A. J. Finna čiju ekranizaciju ćemo gledati ove godine, “U požaru svjetova” Michaela Martensa”, “Nije ovo tvoje” i “Moji roditelji: Uvod” Aleksandra Hemona, “Divojka” Tarika Đođića, “Bukača” i “Huzur” Martine Mlinarević, “Muhammad Ali: životna priča” Thomasa Hausera, “Plastelinci” Nenada Veličkovića i Zlatka Sarajlije, “Ukulele jam” prema kojem je ove godine premijerno prikazana predstava u režiji Dine Mustafića i njegov nastavak “Šator za jednu osobu”.

Iako trenutna situacija ograničava javna okupljanja, za vas smo pripremili niz zanimljivih online aktivnosti koje ćete moći pratiti na našim društvenim mrežama. Uskoro više informacija i o tom dijelu “Proljeća u Buybooku”.

Radujemo se vašem dolasku i nadamo se da ćete uživati u knjigama koje smo za vas pomno odabrali!

tačno.net
Autor/ica 21.4.2020. u 12:41