Promocija knjige Bože Vreće “Mila”

tačno.net
Autor/ica 10.6.2016. u 15:39

Promocija knjige Bože Vreće “Mila”

Izdavačka kuća Buybook s velikim zadovoljstvom najavljuje promociju knjige Bože Vreće Mila. Intimna autobiografskaa knjiga jednog od najistaknutijih bh. izvođača i stvaraoca sevdaha novijeg doba, koja u nazivu nosi ime njegove majke, upravo će na dan promocije ugledati svjetlo dana. Promocija će se održati u subotu, 11. juna 2016. u 18:30 sati u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH. O knjizi i autoru govorit će Kristina Ljevak i Damir Uzunović a dijelove iz knjige čitat će Nada Đurevska.

Literarni prvijenac Bože Vreće Mila kombinacija je proznih i poetskih zapisa o odrastanju, porodici, sevdahu i umjetnosti. Prvijenac koji nas uči kako voljeti i biti slobodan, prvijenac koji nas podsjeća na sitnice u kojima smo s vremenom zaboravili uživati, i prvijenac koji nam ukazuje na neponovljivost i dragocjenost trenutaka koji nas čine sretnima. Mila je remek-djelo koje govori o snazi ljubavi, ljubavi o kojoj se glasno s razlogom govori, a u ovom slučaju i piše. Mila je ime Božine majke. Ona je utočište i ishodište svega za njega vezanog. Njegova snaga i podrška, smisao i vjera.

Poput njegovih koncerata Mila je ispunjena nesputanim emocijama, suzama, radošću, oslobađanjem i dramatičnošću. Iz nje nećemo saznati kako postati zvijezda, nije to priručnik o opstanku na pozornici ili o preživljavanju u okolnostima kada nisi skrojen po heteropatrijarhalnim mjerama, ali može poslužiti kao svojevrstan motivacijski priručnik ženama, podsjetnik na važnost sitnih dnevnih rituala i na težak put ženske emancipacije. Ona je saveznik u istrajnosti za, po ko zna koji put, vojevanje istih bitki za jednakopravnost, slobodu i mogućnost izbora. U njoj ćemo pronaći posvećenog vjernika, ali na pitanje kojoj vjeri Božo Vrećo pripada, odgovor nećemo naći. Jer njegova vjera je ljubav, a pjesma hram kroz koji propovijeda vlastitu religiju.

Nakon četrdeset godina zatišja na bh. muzičkoj sceni, Božo Vrećo je prvi koji je počeo pisati sevdalinke, i čiji autorski radovi naprosto ostavljaju bez daha. New York Times je njegov glas nazvao anđeoskim “…koji dotiče srca i miluje duše“, a samog kantautora slobodom u pravom smislu te riječi. Njegov raspon glasa seže od lirskog tenora do lirskog soprana što ga čini jedinstvenim u svijetu sevdaha. Kada se tome doda osebujan stil i sva njegova muško-ženska dualnost i emotivnost, dramatičnost i virtuoznost, može se sa sigurnošću reći da njegova umjetnost i a capella interpretiranje izazivaju najdublje emocije, pa je i razumljivo zašto su njegovi koncerti širom Evrope rasprodani danima unaprijed.

U produkciji švedske televizije sprema se dokumentarni film o njemu kao fenomenu u muzičkom svijetu i o njegovoj slobodi i hrabrosti življenja kao muškarac i žena na Balkanu. Ovo ljeto igrat će Koštanu u istoimenoj predstavi u režiji Kokana Mladenovića. Njegov četvrti album, posve autorski, očekuje se krajem ove godine, a u toku godine nastupat će na deset festivala, među kojima je i kultni Exit.

Završio je postdiplomski studij u Beogradu na Odsjeku za arheologiju a trenutno radi na projektu polifone i monofone muzike u vezi sa sevdahom i nematerijalnim kulturnim blagom Balkana.

Knjiga Mila se može naći u prodaji u Buybookovim knjižarama i knjižarskoj mreži širom BiH, kao i putem Buybookovog web shopa www.buybook.ba po cijeni od 25,00 KM, a na promociji će biti dostupna po promotivnoj cijeni.

 

 pozivnica-Vreco_fb

tačno.net
Autor/ica 10.6.2016. u 15:39