Promocija knjige Đurđice Čilić “Fafarikul” u Mostaru

tačno.net
Autor/ica 24.9.2021. u 12:28

Promocija knjige Đurđice Čilić “Fafarikul” u Mostaru

Foto: šg

Centar za kritičko mišljenje i portal Tacno.net organizuju promociju bosanskohercegovačkog izdanja knjige Đurđice Čilić “Fafarikul” u Mostaru 29. septembra 2021. godine sa početkom u 20 sati, u Kongresnoj dvorani hotela Bristol.

O knjizi će govoriti: književnik, redatelj i glumac Nedžad Maksumić te povjesničar i publicista Dragan Markovina.

Đurđica Čilić rođena je 1975. godine u Livnu, u BiH, odrasla u Vitezu. Docentica je na Katedri za poljski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu i izvodi kolegije iz poljske književnosti, prevođenja i teorije književnosti. Godine 2010. obranila je doktorski rad pod naslovom “Oblikovanje autora u poeziji Czesława Miłosza i Tadeusza Różewicza”. Piše stručne i znanstvene radove o poljskoj književnosti 19. i 20. stoljeća, književne recenzije te prevodi s poljskoga jezika, posebice poeziju.

Knjigu možete naručiti na e-mail adresi ckm.bookstore@gmail.com

Knjiga je dostupna u svim Buybookovim knjižarama.

Rekli su o knjizi

“Lijepo. Otmjeno. Autentično. Empatično. Pjesmično. Odlično napisano. Poljska. Hrvatska. Bosna. Tri svijeta u jednom. Dijagonala ljubavi koja nema kraja, već uvijek novi početak. U kojem će naše kćerke biti najizvjesnija nada.”

Nerzuk Ćurak

“Kako god okarakterizirali prozne zapise skupljene u knjizi Fafarikul, bilo da ih čitamo kao zbirku osobnih sjećanja, mozaik obiteljskih priča ili kroniku vremena uz koje se vežu, riječ je o vrhunskoj književnosti, onoj književnosti koja nastaje na potrebi i umijeću pričanja. Intimne i emocionalno snažne, a istodobno nenametljive i nepretenciozne ispovijesti Đurđice Čilić, na zavodljiv, zabavan i lucidan način, oslobođene banalnosti, kiča i patetike, s onu stranu sveznajućeg dociranja, (samo)optuživanja i naknadne pameti, daju čitatelju osjećaj kao da su ispričane priče i njegove, otklanjajući pritom čitateljevu strategiju samozaštite do poistovjećivanja s akterima autoričinih priča. Knjiga Fafarikul drži čitatelja pozornim, otvara mu oči, budi sjećanja i pobuđuje želju da i sam rastvori dušu i ispriča vlastiti Fafarikul. Đurđica Čilić u Fafarikulu na autentičan i jedinstven način povezuje osobno i društveno, intimno i povijesno, poetsko i etičko.”

Drago Bojić

“Fafarikul prvenstveno čitam kao knjigu o knjizi, o životu u knjizi, u okruženju knjiga, o neizbježnosti knjige, o moći knjige, o onom što je moglo biti, o onom što je bilo i više ne može biti. Osim u knjizi.”

Adrijana Vidić

tačno.net
Autor/ica 24.9.2021. u 12:28