Promocija knjige fra Drage Bojića “Kraljevstvo Božje i nacionalizam” u Sarajevu

tačno.net
Autor/ica 14.1.2019. u 09:07

Promocija knjige fra Drage Bojića “Kraljevstvo Božje i nacionalizam” u Sarajevu

Centar za kritičko mišljenje i portal Tacno.net organiziraju promociju knjige bosanskog franjevca, teologa i publiciste fra Drage Bojića “KRALJEVSTVO BOŽJE I NACIONALIZAM” u srijedu 16.01.2019. godine s početkom u 19 sati u Biblioteci grada Sarajeva, odjeljenje MAK, Alipašina 6A, Sarajevo.

Na promociji će uz autora govoriti: prof. dr. Nerzuk Ćurak, prof. dr. Sulejman Bosto i Nikola Vučić, u ime izdavača – portala tačno.net i Centra  za kritičko mišljenje – prisutnima će se obratiti Amer Bahtijar.

Knjiga Kraljevstvo Božje i nacionalizam – Eseji – komentari – razgovori (2016.-2018.) sadrži izabrane tekstove koji su objavljivani u različitim tiskanim i digitalnim medijima.

Iz pogovora Viktora Ivančića:

‘Ukoliko bih morao ukazati na jednu zajedničku nit koja se provlači kroz praktički sve – tematski iznimno široko postavljene – eseje, kritičke analize i javne nastupe Drage Bojića, bilo bi to upravo pregnantno inzistiranje na demobilizaciji društva. Na skidanju uniformi i odbacivanju oružja. Na gašenju borbenih strasti. Na isključivanju sirena za uzbunu. Na otkazivanju poslušnosti političkim i religijskim vojskovođama. Gotovo kompletan opus ovoga pisca, u svakom svom elementu, sadrži kao etičku konstantu jasan demobilizacijski zahtjev, artikuliran kroz nedvosmisleno upozorenje o pogubnosti poslijeratnog ratnog stanja i bespoštednu kritiku političkih, crkvenih i kulturnih elita čija je ambicija – u velikoj mjeri ostvarena – organizirati kompletno društvo po modelu vojne utvrde i opskrbiti ga mentalitetom kakav vlada u pograničnoj karauli. Ta upečatljiva intelektualna i moralna gesta toliko obilježava Bojićev javni rad da skoro može biti riječi o specifičnome autorskom pravcu, o nečemu poput – shvatimo li stvar u najširem smislu riječi – teologije razoružanja.’

tačno.net
Autor/ica 14.1.2019. u 09:07