Promocija knjige „Kolumnistički manifest“; zbirke kolumni s portala Tačno.net

tačno.net
Autor/ica 29.4.2016. u 08:08

Promocija knjige   „Kolumnistički manifest“; zbirke kolumni s portala Tačno.net

Dana 29.4.2016. godine u 21h ( petak) u kavani „Ovčice“ u Splitu održat će se promocija  nove knjige Ive Anića „Kolumnistički manifest“; zbirke kolumni s portala Tačno.net.

Kao gosti promocije najavljeni su Predrag Lucić, Viktor Ivančić i Boris Pavelić. Moderator promocije je Nebojša Lujanović.

Bit će govora o sadržaju knjige, temama kao što su život kolumnista, male tajne i mehanizmi pisanja te o slobodi medija u RH, aktualizaciji fašizma i ksenofobije te najnovijim napadima na Rome i manjine općenito.

Promotor večeri je izdavačka kuća „Good Book.“

Anić će radije biti u zavadi sa cijelim svijetom nego sa samim sobom!

Otpor je jedan od najplemenitijih spisateljskih poriva. U slučaju Ive Anića moglo bi se govoriti o pisanju kao načinu otkazivanja poslušnosti, odnosno – u okolnostima kada su za naše sudbine unaprijed skrojene uniforme i kada su naše egzistencije izložene stalnome teroru kolektivnih prisila – o pisanju kao načinu života. Svaki od Anićevih tekstova predstavlja etapu u činu dugotrajne pobune i nudi jedan od razloga za autorovu neuključenost.

Radi se, drugim riječima, o pokušaju da se, uz pomoć teksta, iskorači iz krda, da se uspostavi svetogrdna distanca i provede radikalno odvajanje od mase. Kada veli kako „ne može da ne piše“, Anić zapravo poručuje kako ne može da ne misli svojom glavom i time obnavlja drevnu sokratovsku zakletvu da će „radije biti u zavadi s cijelim svijetom nego sa samim sobom“. Ostaju, tako, samo redoviti susreti autora i ogledala. Pisanje kao vid lične higijene. Sva drugo, uostalom, bilo bi bezlično.

Viktor Ivančić

PREDGOVOR “KOLUMNISTIČKI MANIFEST” IVO ANIĆ

tačno.net
Autor/ica 29.4.2016. u 08:08