Promocija knjige “Logotipija – bazični principi logo dizajna” autora Amira Hadžića u galeriji Collegium artisticum

tačno.net
Autor/ica 29.9.2021. u 15:14

Promocija knjige “Logotipija – bazični principi logo dizajna” autora Amira Hadžića u galeriji Collegium artisticum

Promocija knjige “Logotipija – bazični principi logo dizajna”, autora Amira Hadžića održat će se u galeriji Collegium artisticum u petak, 01. oktobra, sa početkom u 18h. 

Promotori knjige su Miodrag Spasojević Štrika, grafički dizajner i Ermin Lagumdžija, historičar umjetnosti.

Knjiga “Logotipija – bazični principi logo dizajna” na jednostavan način pojašnjava poslovne i zanatske aspekte dizajniranja vizuelnog identiteta te prikazuje logotip kao jednu od najbitnijih vizuelnih konstanti koju jedna kompanija može posjedovati. Fokus je stavljen na formalne vrijednosti logotipa iz kojeg nastaje čitav jedan niz taktilnih i netaktilnih asocijacija koje kompaniju prikazuju jasno, konzistentno i primjereno prema ciljnoj skupini i tržištu uopšte.

Promotori knjige su Miodrag Spasojević Štrika, grafički dizajner i Ermin Lagumdžija, historičar umjetnosti.

Amir Hadžić je grafički dizajner sa više od 22 godine iskustva. Rođen je u Sarajevu gdje završava osnovnu, a zatim i Srednju školu primijenjenih umjetnosti na odsjeku Likovni tehničar za reklamnu grafiku. Upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu.

U dosadašnjoj karijeri radio je za veliki broj domaćih i inostranih klijenata. Član je Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera u Bosni i Hercegovini.

Iz recenzije knjige “Logotipija” Miodraga Spasojevića Štrike, akademskog grafičkog dizajnera

“Knjiga koju držite u rukama nije ‘Logo design for Dummies’ niti ‘Logotip bez muke’ niti ‘Logo dizajn u deset lekcija’, ako uopšte postoje takve knjige. Ovo je knjiga koju možemo slobodno nazvati – ‘Iskustvo jednog dizajnera’ a možemo je nazvati i ‘Muke jednog dizajnera’ jer autor na iskren način rasvjetljava procese i faze nastajanja dizajna logotipa kroz svoje 20-godišnje iskustvo. Bez tendencioznosti da postane udžbenik, knjiga je namijenjena studentima grafičkog dizajna, mladim dizajnerima, naručiocima – našim klijentima, kao i svim ljubiteljima dobrog dizajna i likovne primjenjene umjetnosti.”

Iz recenzije knjige “Logotipija” profesora Asima Đelilovića

“Knjiga Logotip/i/ja autora Amira Hadžića, grafičkog dizajnera iz Sarajeva, predstavlja vrijedan poduhvat u oblasti teorije vizuelnih komunikacija u nas, posebno u oblasti oblikovanja logotipa kao osnovnog nositelja, ili središnje tačke, od koje i s kojom dizajner gradi oblikovni univerzum koji zovemo vizelni identitet određenog privrednog subjekta, kompanije, institucije ili udruženja.”

tačno.net
Autor/ica 29.9.2021. u 15:14