PROMOCIJA KNJIGE “MI DJECA OKUPACIJE – PRIPOVIJESTI KĆERKI I SINOVA SAVEZNIČKIH VOJNIKA“

tačno.net
Autor/ica 11.7.2016. u 12:17

PROMOCIJA KNJIGE “MI DJECA OKUPACIJE – PRIPOVIJESTI KĆERKI I SINOVA SAVEZNIČKIH VOJNIKA“

Promocija knjige “Mi djeca okupacije – pripovijesti kćerki i sinova Savezničkih vojnika“ njemačke autorice Ute Baur-Timmerbrink, održat će se danas u organizaciji TPO Fondacije u Bošnjačkom institutu u Sarajevu sa početkom u 19 sati. Riječ je o knjizi koja u sadržajnom smislu predstavlja jedinstven primjerak narativnih svjedočenja o djeci okupacije koja su rođena u periodu između 1945-1955. godine 20. stoljeća. Knjigu će svojim riječima predstaviti autorica Ute Baur-Timmerbrink, profesorica Univerziteta u Leipzigu dr. Heide Glaesmer i psihijatrica Amra Delić, dok će moderatorica promocije biti Monja Šuta-Hibert koja je ujedno i prevoditeljica ovog naslova. Ulaz na promociju je slobodan za sve građane i građanke.

Plakat

Nakon kapitulacije nacističke Njemačke, u maju 1945. godine, Njemačku i Austriju okupiraju vojne snage Savezničkih sila i dijele ih u četiri zone okupacije. Glavni gradovi, Beč i Berlin podijeljeni su na četiri sektora. Uprkos zabrani fraternizacije koja je od samog početka važila za sve savezničke vojnike, u svim zonama okupacije dolazi do intimnih kontakata vojnika i lokalnih žena. Krajem 1945. i početkom 1946. rađaju se prva djeca okupacije. Među tom djecom bilo je i one koja nisu začeta u ljubavnim vezama i aferama. Mnoga od njih su bila djeca silovanih majki. Danas se u Austriji polazi od pretpostavke da postoji oko 20 hiljada, a u Njemačkoj između 200 i 250 hiljada djece okupacije, dok je pak stvarni broj vjerovatno mnogo veći od navedenog. Historičarka Silka Satjukow navodi da je samo u DDR-u postojalo oko 100 000 djece okupacije, čiji su očevi bili pripadnici sovjetske vojske.

Djeca okupacije, kao i njihove majke, bila su izložena višestrukoj diskriminaciji. Tamnoputa djeca su ponajviše bila žrtve rasističkih, ideoloških i moralnih predrasuda, djelomično zasnovanih na nacističkoj propagandi. Najveći dio njih je decenijama nosio teško duševno breme. Ova knjiga pripovijeda sudbinu djece okupacije koja se nisu pomirila sa neriješenim pitanjima oko svog porijekla. Dvanaest izabranih portreta kao i dva teorijska poglavlja oslikala su djecu okupacije u Njemačkoj i Austriji nakon Drugog svjetskog rata, i predstavili njihove živote i veliku čežnju za istinom. Ovo putovanje u prošlost nosi sa sobom bol, nesigurnost ali ujedno i nadu.

Knjiga nastoji djeci okupacije, baš kao i svim drugim čitaocima, probuditi hrabrost za suočenje sa vlastitom prošlošću, kako se nerazriješena pitanja ili čak traume ne bi prenosile na naredne generacije.

Autorica knjige, Ute Baur-Timmerbrink, rođena je 1946. u Gornjoj Austriji, a danas živi i radi u Berlinu. Tek u dobi od 52. godine saznala je da je njen otac bio američki vojnik. Od 2003. je dobrovoljno angažirana u organizaciji Gitrace koja je posvećena pomoći djeci okupacije da pronađu svoje očeve i porodice.

TPO (Transkulturna psihosocijalna obrazovna) Fondacija u Bosni i Hercegovini postoji od 2004. godine, s ciljem da kroz implementaciju obrazovnih, istraživačkih, psihosocijalnih i interkulturnih programskih aktivnosti, doprinese izgradnji građanskog i demokratskog društva, osnaživanju svijesti o ravnopravnosti spolova i etabliranju etike partnerstva i odgovornosti u porodici, društvu i političkom životu BiH.

tačno.net
Autor/ica 11.7.2016. u 12:17