Promocija knjige “Mostarska zbirka” Almina Kaplana u Mostaru

tačno.net
Autor 26.6.2017. u 11:00

Promocija knjige “Mostarska zbirka” Almina Kaplana u Mostaru

Izdavačka kuća V.B.Z. organizira predstavljanje knjige Almina Kaplana „Mostarska zbirka“ koje će se održati u petak, 30. 6. 2017. godine, u 20 sati u OKC Abraševiću, Alekse Šantića 25, Mostar.

Na promociji sudjeluju: Almin Kaplan, Andrijana Copf, Srđan Gavrilović i Marija Bošnjak.

image001

Mostarska zbirka naslovom se referira na jednu pjesničku knjigu objavljenu prije više od trideset godina, zove se Sarajevska zbirka, a njezin je autor Abdulah Sidran. Ove su dvije zbirke prilično različite, jedina je referencijalna točka grad: ono što je Sidranu Sarajevo, to je Kaplanu Mostar. Sidranovo Sarajevo je grad prošlosti, a Kaplanov Mostar je ovaj sadašnji, ovaj od danas. Na neki lijep i gospodstven način, Mostarska zbirka je polemična u odnosu na Sidranovu knjigu, kao dijalog dva vremena, prošlosti i sadašnjosti.

Kaplan spada u vrlo rijetku vrstu pisaca s izrazito prepoznatljivim pjesničkim glasom, kojeg su svjesni i kojeg slijede. Naime, veliki je broj pjesnika u svijetu (čak i izvrsnih!) koji nemaju punu svijest o svome glasu i zbog toga često prelaze iz jednog registra u drugi, iz onog koji im je prirodan u neki drugi koji im je stran, pa zbog tog tada izgledaju lažno ili neprirodno. Almin Kaplan je izrazito svoj!

Ja koji pamtim ono vrijeme, sjećam se da je objavljivanje Sidranove Sarajevske zbirke bilo važan događaj u državi koje više nema, ali i u epohi koja je pokazivala znatno veću naklonost prema književnosti. Jednako tako – možda i više! – objavljivanje knjige Mostarska zbirka prvorazredni je kulturni događaj.

Semezdin Mehmedinović

tačno.net
Autor 26.6.2017. u 11:00