Promocija knjige “Perina” Gorana Sarića u Sarajevu

Promocija zbirke poezije “Perina” Gorana Sarića održat će se u četvrtak, 16. marta 2023. s početkom u 19 sati u knjižari Buybook u Sarajevu. S autorom će razgovarati Srđan Sekulić.

O knjizi su rekli:

“Svakodnevnica je uglavnom banalna, siva, često teška i mučna. Kroz nju prolazimo kao da žmurimo, usmereni ka nekom trenutnom cilju. Kad ta i takva svakodnevnica prođe kroz poetsku optiku Gorana Sarića onda dobijamo ‘ono malo’ duše koja nas ispuni do vrha i preliva se od ljudskosti, razumevanja i topline. Poezija tako daje smisao postojanju i otkriva u nama sposobnost da vidimo nevidljivo, čujemo nečujno i osetimo zatomljeno… da poštujemo sebe, druge, i život sam.” (Dragan Stojković)

“Cijela poetika ove zbirke može se objasniti kroz naslovnu sintagmu prve pjesme: ‘Gvozdeni kikot’. Lirski subjekt sabire uspomene gledajući u police s knjigama i fotografijama. Sobu počinju ispunjavati zvukovi, oni su taj kikot. Istovremeno i drag i jeziv, jer mile su nam uspomene, ali ne i preseljenje među njih. Istovremeno, ‘Gvozdeni kikot’ aluzija je na naslovnu sintagmu romana Hamze Hume Grozdanin kikot. Nasuprot tome naslovu, koji je kikot radosti života, erosa, ovaj gvozdeni – kikot je smrti, tanatosa. I to je bipolarnost kroz čiju je antitetičnost cijela zbirka koncipirana.” (Amer Tikveša)

Goran Sarić, rođen 1959. godine, pjesnik je, prozaista i prevodilac. Objavio je više knjiga poezije i proze, među kojima i sljedeće: “Naprijed u kameno doba” (poezija), “Ruka iz krasnog Niotkud” (poezija), “Ikar, u nebo zaljubljena kokoš” (izabrane pjesme), “Crna marica” (priče), “​Rahat u Dokumu” (putopisi), “Lijepo gore klasici marksizma” (antiratni dnevnik), “Tri hefte do neba” (bolesnički zapisi), “Isus na dovratku” (priče)… Preveo je više od dvadeset djela nizozemske književnosti. Među njima su i djela Annie M. G. Schmidt, Geerta Maka, Kadera Abdolaha, Arnona Grunberga, Anne Enqvist, Abdelkadera Benalija… Nagrađivan. Uvršten je u nekoliko izbora savremene bosanskohercegovačke proze i poezije te izbor savremene bh. poezije na danskom jeziku. Član je P.E.N. Centra BiH. Živi i radi u Nizozemskoj. (Oslobođenje)

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI