Promocija knjige “Televizija pod opsadom” 10. marta u Historijskom muzeju BiH

Centar za kritičko mišljenje Mostar i Most Art Jugoslavija organizuju promocije knjige “Televizija pod opsadom” autora Mehmeda Agovića u Sarajevu 10. marta, sa početkom u 18 sati. Promocija će biti održana u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine. 

Na promociji knjige će govoriti: akademik prof. dr. Nerzuk Ćurak, novinar Boro Kontić, Dragan Stojković te autor knjige Mehmed Agović. Moderator promocije je novinar Nikola Vučić.

U predgovoru ove knjige, Boris Bergant je, između ostalog, napisao sljedeće:

“Jedan od najagilnijih u tom vremenu, za razliku od kompletne ekipe rukovodilaca RTV Sarajevo koji su bez najave i predaje dužnosti napustili zemlju, i onih koji su se preselili na Pale i druge lokacije odakle su potpirivali mržnju, propagandu i emitovali »patriotske« sadržaje – autor je ove značajne knjige, uvaženi kolega i vrsni novinar Mehmed Agović. On i u najsudbonosnijim momentima, uprkos riziku za sebe i porodicu, nije napuštao pomenutu zgradu. U knjizi svjedoči o traumama i dilemama, o sučeljavanju sa raznim pogledima, povremenim stanjima bezizlaznosti, o tome kako su pukim slučajem uživo prenosili tajnu operaciju JNA zarobljavanja predsjednika BiH, ali i o vjeri u profesionalnost. Poslije rata 12 godina odsustvuje iz domovine i radi za Radio Slobodna Evropa. Na novoformiranu BHRT vratio se nakon nekoliko poziva iz BiH. Dva puta je bio smjenjivan kao generalni direktor i dva puta je zbog nezakonitog postupka Uprave sudskom odlukom vraćen na posao. Ispostavilo se kako za stranački nesvrstanog i nacionalno neutralnog čovjeka čije je opredjeljenje profesionalnost, etika i moral, u okolnostima današnje BiH nije lako obavljati novinarski posao.

Kao moto svoje knjige autor citira i meni omiljenog Mešu Selimovića – »što nije  zapisano ne postoji, bilo pa umrlo ». Ova knjiga ostat će trajna vrijednost. Autor s vrhunskim darom političke analitike i širokog pogleda uz potrebno vremensko odstojanje analizira događaje koji su prethodili i uslovili politička događanja pred, za vrijeme i poslije rata i u tome nedopustivu ulogu medija u službi propagande. Veoma ilustrativno je prikazan i proces mirovnih inicijativa do Dejtona koji se u praksi pokazao ka manjkav ustavni okvir koji i danas uzrokuje skoro bezizlaznu situaciju, a zbog protivrječnosti interesa političkih aktera ugrožava, čak, i opstanak zajedničke države BiH.”

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI