Promocija knjige “Umiruće tijelo politike” autora Senadina Musabegovića u Sarajevu

tačno.net
Autor/ica 24.2.2020. u 18:00

Promocija knjige “Umiruće tijelo politike” autora Senadina Musabegovića u Sarajevu

Izdavačka kuća Buybook organizira promociju knjige „Umiruće tijelo politike“ autora Senadina Musabegovića u četvrtak, 27. februara s početkom u 19 sati u galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Na promociji će uz autora govoriti profesori/ca: Marina Katnić-Bakaršić, Sulejman Bosto i Enver Kazaz. Moderatorica je Kristina Ljevak.

Knjiga „Umiruće tijelo politike“ Senadina Musabegovića objavljena je krajem prošle godine u izdanju Buybooka i podrazumijeva nastavak prethodne autorove knjige „Rat – konstrukcija totalitarnog tijela“ u kojoj se bavio pitanjima rata, tijela i patnje koja počinju za političku imaginaciju biti temelj legitimne sopstvene moći.

Prema riječima Musabegovića, i u novoj knjizi se reaktualiziraju ista pitanja, samo u novom političkom kontekstu – padu komunizma, disoluciji Jugoslavije, eksploziji nacionalizma…

Senadin Musabegović između ostalog u knjizi „Umiruće tijelo politike“ piše o komunističkom nasilju na Golom otoku i nacionalističkom genocidu u ratovima devedesetih godina, praveći usporedbu između njih, bez namjere da dokazuje kako su sve ideologije što su obilježile povijest bivše Jugoslavije zasnovane samo i isključivo na ratnoj mitologiji, nasilju ili na mitu o neprijatelju.

Knjiga nastala na temelju vlastitog iskustva koje se isprepliće sa iskustvom grada kako to primjećuje Ginevra Bompiani, rasvjetljava niz tema koje su obilježile naše kolektivno iskustvo rata, poraća i socijalističke prošlosti, kao što je preinačivanje granica, reduciranje zemlje na obruč opsade, kreiranje razlika i sudbina izbjeglice.

“Kako se preinačuju granice, konfiguracije, izgledi jedne zemlje kada se ona reducira na obruč opsade? Kako se preoblikuje zavičaj suočen s graničnim situacijama, podjelama, kreiranjem razlika? Da li upravo sudbina izbjeglice garantuje nacionalno jedinstvo? Šta je imaginarni obruč za nacionalno jedinstvo? Iz kojeg izgubljenog raja dolazi? I zar nije izgubljeni raj kreirao prve izbjeglice? Šta je žensko tijelo silovano u ratu, ako ne ono što povezuje jedno muško tijelo sa drugim? Da li u kolektivnim grobnicama tijelo neprijatelja pronalazi konačno svoje identitet, lice? To su neka od pitanja koja Senadin Musabegović nosi u svom životnom iskustvu, zajedno sa svojim gradom, živeći surove mitove nacionalizma, podnoseći povrede, izučavajući ih halucinantno, što mu nude neočekivane odgovore, napisane krvlju što postaje misao satkana od suza razuma“, rekla je Ginevra Bompiani povodom knjige „Umiruće tijelo politike“.

Musabegović piše o etnonacionalizmu koji nastaje iz procesa odumiranja političkog tijela. Stoga je, kako piše autor, u etnonacionalizmu bitan kult mrtvog tijela, „leša kako bi se zajednica kroz njega obnovila. I upravo je to mrtvo tijelo, zapravo, ‘umiruće tijelo’ koje je na izdahu, politička realnost etnonacionalizma koja se predstavlja kao čvrstina, oslonac i spas.“

Autor piše o etnonacionalizmu i njegovoj eksploziji devedesetih godina i društvenoj tranziciji iz istinske vjere u bratstvo-jedinstvo do ‘bratoubistva’.

Pišući o knjizi „Umiruće tijelo politike“ njena recenzentica Marina Katnić-Bakaršić s razlogom primjećuje iznimnu autorovu erudiciju i suvereno kretanje od kulturne historije do psihoanalize.

„Senadin Musabegović je autor iznimne erudicije, koji se suvereno kreće u različitim disciplinama, od kulturne historije, političke filozofije, političke historije preko historije i teorije filma pa do psihoanalize. Nova Musabegovićeva knjiga intrigantnog naslova Umiruće tijelo politike samo potvrđuje takvo mišljenje. Ključna riječ ove knjige, ujedno i centralni pojam oko koga Musabegović u ovim esejima gradi svoja promišljanja, jeste riječ tijelo. Za njega je tijelo fenomen koji se može sagledati sa različitih aspekata i koji stoga omogućava interpretaciju niza drugih fenomena. Bilo da je riječ o pojedinačnom ili kolektivnom tijelu (poglavlje Silovanje – konstitucija nacionalnog vojnika), bilo da je riječ o tijelu izbjeglice koje je neophodno da bi se odvila ‘biološka naturalizacija nacionalnog tijela’ ili pak o odnosu životinjskog i ljudskog, tijelo prerasta u konceptualnu metaforu koja prožima cijelu knjigu, pa se tako iznimno uspješno interpretira i tijelo nacije i umiruće tijelo politike,“ napisala je Katnić-Bakaršić uz koju je knjigu recenzirao i Sulejman Bosto, primjećujući kako je „Umiruće tijelo politike“ pisano na impulsima i u duhu najbolje humanističke tradicije.

„U kompleksnom tkivu ratnog iskustva i njegove političke arhitekture, Musabegović rafinirano i precizno istražuje i – u duhu uvjerljive dijagnostike epohe – interpretira širinu, dubinu i slojevitost fenomena politike i njezine oblikotvorne ali i destruktivne moći. Jasnim postupkom, preciznim teorijskim znanstvenim instrumentarijem, ali i autoritetom svog životnog iskustva, autor nam otvara horizont za promišljanje istine našeg vremena i naših života. Senadin Musabegović, sljedeći vlastiti kritički i teorijski senzibilitet, našoj znanstvenoj, kulturnoj i političkoj javnosti nudi veoma značajnu i zanimljivu knjigu koja je pisana na impulsima i u duhu najbolje humanističke tradicije“, dio je iz recenzije Sulejmana Boste.

O autoru:

Senadin Musabegović rođen je u Sarajevo 1970. godine. Od 1990. do 1993. godine studirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, a godine 1995. studij nastavlja na Sienskom univerzitetu u Italiji gdje je 1999. godine diplomirao političku filozofiju. Na European University Institute (EUI), Florence, završava doktorski studij. Tokom studija pohađao je nastavu i na New York University i boravio na London School of Economics kao gost istraživač. Godine 2004. brani doktorsku disertaciju s temom: Rat – konstitucija totalitarnog tijela pod mentorstvom Petera Wagnera u kojem, fokusirajući se na filmsku reprezentaciju tijela, na spomenike, rituale i državne svečanosti, analizira prelaz iz ratne u totalitarnu estetiku. Kao vanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu drži nastavu na Katedri za historiju umjetnosti iz oblasti teorije kulture i vizuelne umjetnosti. Izdavačka kuća Svjetlost 2008. godine objavila mu je knjigu Rat – konstitucija totalitarnog tijela, a 2009. godine knjiga je nagrađena na “Sarajevskom sajmu knjige” za najbolju knjigu eseja. Objavio je teorijske radove u domaćim, kao i međunarodnim časopisima i antologijama, a kao gostujući profesor držao je predavanja na evropskim univerzitetima. Objavio je tri knjige poezije: Udarci tijela, Odrastanje domovine i Rajska lopata. Njegova poezija uvrštena je u mnoge svjetske antologije.  Za knjigu Odrastanje domovine dobio je dvije najprestižnije nagrade u Bosni Hercegovini:  nagradu Društva pisaca Bosne i Hercegovine za najbolju knjigu i nagradu „Planjax“ za najbolju knjigu pjesama. Istoimena knjiga je izašla na francuskom i italijanskom jeziku. Prevođen je na poljski, italijanski, engleski, francuski, švedski, arapski, turski, mađarski i španski jezik.

tačno.net
Autor/ica 24.2.2020. u 18:00