Promocija knjige „Uvod u prošlost“

tačno.net
Autor/ica 22.11.2013. u 13:41

Promocija knjige „Uvod u prošlost“


Promocija knjige „Uvod u prošlost“ u izdanju kuda.org, utorak 26. novembar 2013. u 20h, Omladinski centar CK13, Vojvode Bojovića 13, Novi Sad.

Na promociji knjige govore:

Boris Buden, filozof, Berlin
Želimir Žilnik, filmski reditelj, Novi Sad
i Članovi kuda.org

Na promociji će biti reči o knjizi Uvod u prošlost, svojevrsnom kolažu, koji sadrži tekstove koje je napisao Boris Buden, oslanjajući se na delove razgovora koje je vodio sa Želimirom Žilnikom krajem 2009. godine u Novom Sadu, koji su takođe uključeni u knjigu.

Kako je napisano u predgovoru, “u ovoj knjizi govori o kulturnoj proizvodnji bivše Jugoslavije, o filmovima, odnosno o takozvanom filmskom jeziku redatelja Želimira Žilnika, kada se u njoj raspravlja o sukobima u kulturi, njihovim akterima, odnosu politike i umjetnosti, o ekonomskim pretpostavkama filmske produkcije i njenim društvenim efektima, onda se o tome ne govori u disciplinarnom smislu jedne, recimo, povijesti jugoslavenskog filma, odnosno, individualnog filmskog djela određenog redatelja, pri čemu kategorije društva, politike i ekonomije služe kontekstualizaciji jednog po sebi čisto kulturnog narativa. Kultura se ne zbiva u nekakvom unaprijed zadanom ekonomskom, političkom i društvenom kontekstu; ona je kao takva uvijek već i ekonomska činjenica i politički faktor i društveni proizvod. Ona nam ne govori o tome kakva je prošlost doista bila, nego jest ta prošlost u njenoj prisutnosti, aktualnosti, neizvjesnosti, otvorenosti. Ona je prošlost s onu stranu njene razlike spram sadašnjosti i budućnosti.“ (B. Buden)

 Stenograf ključnih mesta iz predgovora knjige:

[…] pružiti otpor autoritarnoj kanonizaciji kao bogomdanom pravu institucionalizirane kulturne prakse […]
[…] dovodi u pitanje autorstvo ove knjige […]
[…] sabotirati projekt nacionalne baštine […]
[…] ovo nije knjiga o filmskom redatelju Želimiru Žilniku […]
[…] Svi mi smo započeli kao amateri. Samo najbolji među nama to su i ostali. […]
[…] Čije javnosti? Javnosti ove ili one nacionalne državice?[…]
[…] Kanonizacija ne pita za dozvolu, nacionalna, kulturna baština još manje […]
[…] Ovo nije knjiga o prošlosti. Ona je uvod u problem zvan prošlost. […]

Knjigu su realizovali:

Boris Buden, napisao tekstove i vodio razgovor sa Ž. Žilnikom
Želimir Žilnik, odgovarao na pitanja B. Budena, usmeno i pismeno
kuda.org, inicijatori knjige – uredili, redigovali i koordinirali
Žiga Testen, grafičko oblikovanje – dao konačan oblik knjizi

Izdavač: Centar za nove medije_kuda.org, Novi Sad, www.kuda.org

O ostalim podacima o knjizi i besplatno preuzimanje .pdf-a knjige, posetite stranicu:
http://www.kuda.org/uvod-u-pro-lost-nova-knjiga-u-izdanju-centrakudaorg

Knjiga „Uvod u prošlost“ je deo istraživanja Centra_kuda.org i saradnika kroz koje se vrši analiza društvenog, kulturnog i intelektualnog nasleđa bivše Jugoslavije, Vojvodine i Novog Sada, kroz projekte „Trajni čas umetnosti“, „Medijska ontologija“ i „Političke prakse (post-) jugoslovenske umetnosti“ (http://kuda.org). Ovim projektima se uspostavlja novo čitanje progresivnih praksi neoavangarde danas i otvara se novi put komunikacije između ovih praksi i savremene umetničke produkcije.

Publikacija je objavljena u okviru projekta „Individualne utopije nekad i sad – Diskontinuitet generacijskog dijaloga ili šta nam je zajedničko?“ (http://www.pro.ba/utopia/about/). Projekat je podržala Swiss Cultural Programme in the Western Balkans (http://www.scp-ba.net/). Objavljivanje publikacije je dodatno podržao Sekretarijat za kulturu i javno informisanje Pokrajine Vojvodine.

 

 

tačno.net
Autor/ica 22.11.2013. u 13:41