Promocija romana „Krici iz dubine“, autora Josipa Dujmovića

tačno.net
Autor/ica 20.6.2022. u 13:55

Promocija romana „Krici iz dubine“, autora Josipa Dujmovića

Foto: Oslobodjenje.ba

Promocija romana „Krici iz dubine“ zeničkog novinara i publiciste Josipa Dujmovića održat će se u četvrtak, 23. juna, s početkom u 20h, u Muzičkom centru Pavarotti. Roman “Krici iz dubine” objavljen je prošle godine u izdanju Gradske biblioteke u Zenici. Promociju će moderirati Elvedin Nezirović.

Urednik romana, Željko Grahovac, zapisao je da se radi o književnom ostvarenju, koje je po osnovnom žanrovskom formatu ponajprije psihološki triler, ali bi se svakako moglo svrstati i u antiratne romane. Naime, glavni lik Jean Pierre mladi je Švicarac, s francuskog govornog područja, kojeg skrajnuti romaneskni pripovjedač prati kroz kritično razdoblje njegova sazrijevanja – negdje od sredine 20-tih pa do početka 30-tih godina njegovog života. Autor je kroz lik glavnog junaka zapravo htio sučeliti ili suprotstaviti jedno spram drugog – udesnost ili “nesretni sticaj okolnosti” pojedinačne životne sudbine, na jednoj, i općeljudsku katastrofu i tragediju jednog besmislenog prljavog rata, iniciranog raspadom Jugoslavije.

Josip Dujmović je bh. javnosti poznat kao dugogodišnji novinar i utemeljitelj regionalne muzičke nagrade „Davorin“. Autor je knjige „Indexi – u inat godina“, fotomongrafije „Zenica blues: od Perviza do Arene“, a iz štampe mu je upravo izašla knjiga „1001 najluđi svjetski i ex-yu rock biser“.

tačno.net
Autor/ica 20.6.2022. u 13:55